Lyhytuutisia Kivikosta

Ihana Kivikko -tapahtuma järjestettiin 3.6.

Kivikossa sunnuntaina 3. kesäkuuta järjestettyä Iloinen Kivikko -tapahtumaa suosi hieno kesäsää. Kipinäpuistoon tuli viettämään kyläjuhlaa runsain määrin lapsia ja aikuisia Kivikosta ja lähiympäristöstä. Tarjolla oli tekemistä rumputyöpajasta hevoskyytiin.

Tapahtumassa oli mahdollista kirjoittaa nimensä YTV:n jätteenpolttolaitoksen sijoittamista Kivikkoon vastustavaan adressiin. Netissä http://www.adressit.com/ei_meille (adressiin) on kertynyt yli 700 nimeä.

Jätteenpolttolaitos on saanut Kivikon ja koko Kontulan alueen asukkaat liikkeelle. Laitoksen sijoittamista Kivikkoon vastustavat järjestivät 29. toukokuuta tapaamisen korttelitalo Nallissa. Tilaisuus osoitti, että asia koskettaa eri-ikäisiä ihmisiä. Monet Kivikon ja naapurialueiden asukkaat ovat ottaneet kirjoittaneet lehtiin ja ottaneet yhteyttä YTV:n, Helsingin kaupungin ja valtion virkamiehiin.

Tilaisuudessa todettiin myös, ettei puolueetonta tietoa suunnitelmista ole riittävästi tarjolla. YTV on esitellyt hanketta tuomatta kunnolla esiin jätteenpolttolaitokseen liittyviä ongelmia. Puutetta korjaamaan on perustettu sivusto, joka löytyy napsauttamalla http://www.viikki-kivikon-jatevoimala.net/ (tästä).

Jätteenpolttolaitoshanke ei ole ainoastaan Kivikon ongelma. Asia koskee myös Kontulaa, Kurkimäkeä, Myllypuroa, Viikkiä, Malmia, Jakomäkeä ja käytännössä koko Itä-Helsinkiä. Polttolaitoksen kaavailtu varoetäisyys on seitsemän kilometriä.

Häiriön sattuessa laitos voi tuprauttaa suodattamatonta elohopeaa, lyijyä, kadmiumia, dioksiineja, furaania ja karsinogeenisia pienhiukkasia ympäristöönsä, jolloin tarvitaan suojelustoimia tai jopa evakuointi ainakin tämän alueen sisällä. Kivikkoon sijoitetun laitoksen vaara-alueella asuisi 100 000 helsinkiläistä. Helsingin kaupungin liikuntalautakunta päätti 29. toukokuuta luopua Kivikkoon suunnitellun ampumaradan rakentamisesta. Päätökseen johtivat vuonna 2001 hyväksytyn ampumaradan hankesuunnitelman jälkeen voimaan tulleet rakentamismääräykset, viranomaisohjeet sekä rakennuskustannusten yleinen nousu. Kokonaiskustannukset olisivat kohonneet jopa kahdeksaan miljoonaan euroon.

Ampumaradan kustannusarvio on noussut niin paljon, ettei sen toteuttaminen Kivikkoon ole enää mahdollista. Samalla lautakunta päätti, että pääkaupunkiseudun yhteisen ampumaradan selvitystyö käynnistetään välittömästi. Selvitystyö toteutetaan vuonna 2009 ja siihen varataan 1,5 miljoonaa euroa. Rata rakennetaan Helsingin ulkopuolelle.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi