Kontupiste - sähköpostia, nettiä ja aktiivista katuelämää
Helsingin Kontulan ostoskeskuksessa vuosina 2001-2006 toiminut EU-rahoitteinen Urban kulttuuri -hanke on valmistuneen arvioinnin mukaan tuonut alueelle aktiivista katuelämää ja Kontulan ostoskeskukselle uudenlaista toimintaa. Myös hankkeen verkostoituminen paikallisten toimijoiden kanssa nosti Kontulaa esille paikkana, jossa asukkaiden on mahdollista osallistua kulttuuri- ja tietoyhteiskuntatoimintaan. Kontupiste jatkaa tällä hetkellä toimintaansa kaupunginhallituksen määrärahalla.

Maija Merimaan arviointiraportin Kohtauspaikkoina netti ja rokki - kulttuuri kaupunkiuudistuksessa mukaan Urban kulttuuri -hankkeen toiminta- ja tietokonekeskus Kontupiste tavoitti hyvin eri-ikäisiä asukkaita. Sen sijaan maahanmuuttajien tavoitettavuus jäi heikommaksi. Kontupisteen atk-toiminta ja maksuttomat internetyhteydet olivat arvioinnin mukaan hyvin keskeisiä väestöryhmälle, joka tarvitsi henkilökohtaista opastusta tietokoneen käytössä.

Arvioinnin yhteydessä tehdyn katugallupin mukaan Kontupisteen tunsi vastaajista yli 70 prosenttia ja KontuFestarin hieman alle 70 prosenttia (N=175).

Kävijäkyselyyn vastanneista Kontupisteen käyttäjistä 40 prosenttia (N=79) ei käyttänyt tietokonetta kotona, koulussa tai työpaikalla, joten heidän osallistuminen tietoyhteiskuntaan oli varsin riippuvaista julkisista tietokonepisteistä. Kävijöistä tietokonetta käytti sähköpostiin 70 prosenttia, tiedonhakuun 50 ja uutisten lukemiseen reilu 30. Kontupisteen sijainti ostoskeskuksessa teki siitä vastaajien mielestä helpon paikan poiketa.

Kontupiste jatkaa toimintaansa tällä hetkellä kaupunginhallituksen määrärahalla. Se on kärkihankkeena myös kaupungin vuonna 2007 valmistuneessa tietotekniikkastrategiassa, jonka tarkoitus on saattaa tietotekniikka kaikkien käyttöön.

Kontupisteen lisäksi myös paljon paikallista kulttuuritoimintaa

Urban kulttuuri -hankkeessa oli useita Kontupisteessä toimivia alahankkeita, kuten sähköinen Albumit auki -valokuvagalleria, ensisijaisesti senioreille tarkoitetut Nettirohkeus-internetkurssit, video- ja radiotyöpajoja järjestävä UrbanTV, KontuFestari ja Kulttuurikurssit. Kontupisteen kävijäkyselyn mukaan sisältöhankkeita piti erittäin tai melko kiinnostavina noin 40 prosenttia.

Urban kulttuuri -hanketta koordinoi Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus ja Lasipalatsin Mediakeskus Oy ja sitä rahoitti vuosina 2002-2006 Euroopan aluekehitysrahasto, sisäasiainministeriö / Uudenmaan liitto ja Helsingin kaupunki.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi