Mauno Koivisto auttoi Matti Haraa muuttamaan KontulaanMatti Haran ja heidän Kirppu-koiransa kävelylenkki kulkee usein venäläisille sotavangeille Kivikkoon pystytetyn muistomerkin kautta.

Toimittaja Matti Hara muutti Kontulaan Keinutien varteen vuonna 1965 eli 42 vuotta sitten. Hän päätyi Kontulaan sattumalta Lauttasaaren ja Haagan jälkeen. Hara oli ostamassa omaa asuntoa, mutta hanke ei tuntunut etenevän, koska pankinjohtajat olivat kitsaita tuon ajan tyyliin. Hänen eräs ystävänsä tunsi kuitenkin STS-pankin tuolloisen pääjohtajan Mauno Koiviston, jonka kautta asia järjestyi. Hara meni STS-pankin Hakaniemen konttoriin, jossa kamreeri sanoi, että tässä olisi juuri peruttu asunto Kontulassa, 5 huonetta ja keittiö. Hara ja hänen vaimonsa ajattelivat tuolloin, että kaksi huonetta ja keittiö olisi riittävä heidän perheelleen ja kukkarolleen. Kamreeri kuitenkin totesi, että ”jos et selviä lainoistasi, pankki ostaa asunnon takaisin”.

Kun Hara vuonna 1990 haastatteli Yleisradion toimittajana tasavallan presidentti Mauno Koivistoa televisio-ohjelmaan, Hara kertoi ohjelman jälkeen Koivistolle, että tämä oli vaikuttanut hänen asuntolainansa ja asuntonsa saantiin. Koivisto totesi siihen, että ”on hän sitten ainakin yhden hyvän työn tehnyt”.  

1960-luvulla Kontulassa oli lapsia todella paljon

Hara muistaa asumisen alkuajoista erityisesti sen, että alueella oli todella paljon lapsia. Toisaalta taloilla oli isot sisäpihat, joissa lapsilla oli turvallista leikkiä. Haran mukaan monien tuon ajan lasten koti on edelleen Kontulassa.
- Nyt aikuisiksi kasvaneet ja alueelta muuttaneet lapset sanovat, etteivät heidän vanhempansa saa muuttaa pois, koska Kontulassa on heidän kotinsa. He tulevat edelleen niin kuin kotiinsa, sanoo Hara.

Toisaalta monet lapset ovat tulleet takaisin paluumuuttajina, koska jotkut saavat asuntonsa perintönä tai viihtyvät muuten alueella.

Kontulan ulkokuori pettää

Hara on viihtynyt Kontulassa ja Mellunkylässä erittäin hyvin. Hän sanoo, että julkisuuden antamaan kuvaan nähden Kontulan ulkokuori pettää. Aluetta arvioidaan aina ostoskeskuksen perusteella. Alue on kuitenkin paljon muuta. Jo 70-luvulla Kontula-seuran puheenjohtajana hän toivoi korttelipoliisia, joka näkyisi katukuvassa. Samaa hän toivoo edelleen. Hän myös uskoo, että ostari siistiytyisi, jos ” laitapuolen kulkijoille” rakennetaan ostarin läheisyyteen uusi katos. Hän katselee Kontulaa myös koiran silmin.  
- Toivon, että polkupyöräilijät soittaisivat kelloa riittävän ajoissa lähestyessään muita liikkujia. Valvontaa myös saisi olla, koska mopoilijat ajavat jalkakäytävillä ja pyöräteillä, huomauttaa Hara.

Kivikon venäläishautakivestä pidettävä hyvä huoli

Toimittaja Matti Hara pitää erityisen tärkeänä, että venäläisille sotavangeille Kivikkoon 1946 pystytetystä muistomerkistä ja hautakivestä pidetään hyvää huolta.

Kivikkoon on haudattu 21 sotavankia ja 13 muuta venäläistä sotilasta. Nämä sotavangit olivat toisen maailmansodan aikana nostamassa turvetta Malmin ampumaradan tuntumassa olleelta Mustikkasuolta. Haran mukaan Venäjällä tilanne on oleellisesti muuttunut. Sodan jälkeen 40-luvun lopulla Venäjällä sotavankeja ei arvostettu ja monet karkotettiin Siperiaan tai surmattiin. Nyt sotavankien kunnia on jo palautettu.
Samalla on alettu nähdä sotavankien hautausmaiden kulttuuriarvo. Niinpä  Venäjän suurlähetystökin vierailee Kivikossa joka vuosi 9.5.

Hara on mukana Sotainvalidien veljesliiton hallituksessa ja Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksessä, jonka yhtenä ajatuksena on työ rauhan hyväksi.
- Me ei tarvita ja kaivata jäsenhankintaa, sanoo nyt 71-vuotias Hara ja toivoo, että kaikki sodat olisi jo käyty.
Invalidit ja vammaiset ovat muutoinkin Haran sydäntä lähellä. Hän aktivoi vammaisia viheriöille golf-pelin pariin. – Vaikea vamma tai pyörätuolissa istuminen eivät vielä estä golfin peluuta, sanoo Hara.

Matti Hara oli aikanaan kersanttina Ilmavoimissa, mutta varsinaisen työnsä hän teki Yleisradion toimittajana, ensiksi nuortenohjelmissa sitten ajankohtaisohjelmissa mm. Tänään iltapäivällä – ohjelmassa, jonka puitteissa Hara selosti monet paraatit, lipunnostot ja hautajaiset. Eetteriin lähti kaikkiaan yli 10 000 juttua, joista osa löytyy myös Yleisradion arkistosta.

KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi