Mellunkylä tutuksi -opas on ilmestynyt
Mellunkylässä on jälkiä kivikauden ihmisten liikkumisesta jo noin 5000 vuoden takaa. Pronssikaudella, noin 2800 vuotta sitten, alueelle syntyi jo pysyvää asutusta.

Mellunkylä on ollut yhtäjaksoisesti asuttu keskiajalta lähtien. Mellungsbyn nimi esiintyy keskiaikaisissa asiakirjoissa 1300-luvulta lähtien eri kirjoitusasuissa. Varhaisimpia merkkejä ihmisen toiminnasta on Vartiokylänlahden rannalla sijainnut Mellunkylän rautakautinen muinaislinna. Perimätiedon mukaan alueella on liikkunut viikinkejä.

Mellunkylä oli alkuaan laaja alue, käsittäen nykyisen Vartiokylän, Kontulan, Vesalan, Mellunmäen ja Fallpakan alueet. Mellunkylä on tullut tutuksi historiassa alueella aikoinaan sijanneiden kartanoiden ja suurten tilojen johdosta. Mellunkylä on kuulunut aikaisemmin Sipooseen, sitten Helsingin pitäjään ja vuodesta 1946 Helsingin kaupunkiin. Toisen maailman sodan jälkeen alkoi Mellunkylän voimakas kehitys. Ensin rakennettiin omakotialueet ja sitten 1950 luvulta lähtien myös kerrostaloja. Mellunkylän ja sen osa-alueiden Kontulan, Mellunmäen ja Vesalan nimet vahvistettiin vuonna 1959. Itäisten kerrostalovaltaisten kaupunginosien Myllypuron, Kontulan ja Mellunmäen rakentaminen käynnistyi 1960 -luvulla.

Nykyinen Mellunkylän alue koostuu viidestä osasta: Kivikosta, Kontulasta, Kurkimäestä, Mellunmäestä ja Vesalasta. Alueella asuu yli 36 000 asukasta.

Mellunkylä tutuksi -opas esittelee 35 kohdetta

Mellunkylä tutuksi -opas on 24-sivuinen, värikäs julkaisu ja se esittelee 35 eri kohdetta ja nähtävyyttä Mellunkylässä. Esittelyn lisäksi oppaan keskiaukeamalla on alueen kartta, jonka pohjalta voi joko kolmen eri reitin pohjalta tai omin päin tutustua alueeseen.

Oppaan aineiston keräämiseen ovat osallistuneet Mellunkylän alueneuvoston jäsenet Kalevi Salo (Kontula-Seura),  Pertti Lampi (Mellunmäki-yhdistys), Helka Nurmi Niemi (Kurkimäki-Seura) ja Hannele Puttonen (Kivikko-Seura). Oppaan on toimittanut KontuKeskuksen Larri Helminen.

Oppaan teon on mahdollistanut Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen Kulttuuriraide -hanke, joka on kulttuuria ja vapaa-ajanpalveluita yhteen sitova brändi sekä yhteistyöverkosto metroradan yhdistämissä kuudessa itäisessä kaupunginosassa. Kulttuuriraiteen tavoitteena on rakentaa  Myllypurosta, Kivikosta, Kurkimäestä, Kontulasta, Vesalasta ja Mellunmäestä kulttuuriselta ilmeeltään ja harrastusmahdollisuuksiltaan Helsingin vetovoimaisin esikaupunkialue sekä lisätä näiden kaupunginosien arvostusta ja positiivista profiloitumista.

Mellunkylä tutuksi -opas on ilmainen ja ensi alkuun sitä on saatavissa Kontulan ostarilla sijaitsevasta Kontupisteestä. Oppaan nettiversio julkistetaan helmi-maaliskuussa 2008.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi