Kolumni: Kontula taas vanhuspalveluiden eturivissäOikealla näkyvä palvelukeskus puretaan uuden valmistuttua syksyllä 2009.

Sosiaaliviraston, arkkitehtitoimiston ja rakennuttajan edustajat esittelivät alkuvuodesta ylpeänä Kontulan uuden vanhusten palvelukeskuksen suunnitelmia. Arkkitehti Anna Brunou tiivisti suunnittelutyön haasteet osuvasti: miten toteuttaa kodikasta, pientä ja kivaa verorahoilla? Suunnitelmat vaikuttavat lupaavilta – suuri laitoskin on ainakin havainnekuvien perusteella mahdollista rakentaa inhimillisesti.

Ei Kontulaan rakenneta ensimmäistä kertaa uutta ajattelua edustavaa palvelukeskusta. Vuonna 1975 valmistunut keskus oli aikoinaan erittäin nykyaikainen ja siellä kävi runsaasti kansainvälisiä vieraita Japania myöten. Mm. päiväkeskus palveluineen oli tuolloin uutta. Ja vanhainkoti on ollut huonosta kaiustaan huolimatta monille inhimillisen vanhuuden turva.

Syksyllä 2009 valmistuvassa keskuksessa hyödynnetään niin uutta teknologiaa kuin uutta ajattelua. Uutta teknologiaa edustavat ainakin matot, jotka hälyttävät hoitajan paikalle vanhuksen kompuroidessa tai kaatuessa. Melko uutta on myös liikuntamahdollisuuksien sisällyttäminen

Toivottavasti myös tontille kaavaillut palveluasunnot toteutuvat. Kontulassa on paljon ikääntyviä, jotka haluaisivat elää tutuilla kulmilla mahdollisimman pitkään.

Harkinnanarvoinen on myös pienasunnoista koostuvien asuinkerrostalojen rakentaminen palvelukeskuksen naapuriin. Niiden toteuttamista omistusasumisen pohjalta kannattaa pohtia vakavasti – isoissa asunnoissa yksinään elävien ikäihmisten määrä kasvaa Kontulassa jatkuvasti.

Jouko KokkonenKontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi