Liikenneministeri avasi FillariFestarin, tänään Skidirockfestivaali
Mellunkylässä järjestettävän FillariFestarin aloittaneen seminaarin avaussanat lausunut liikenneministeri Anu Vehviläinen muistutti kevyen liikenteen väylien olevan myös Suomen tärkein liikuntapaikka. Väyliä on Suomessa yhteensä 16 000 kilometriä.

Vehviläisen mukaan valtio on osoittamassa lisää rahaa kevyen liikenteen väylien rakentamiseen. Varmimmin eteenpäin menevät hankkeet, joissa ovat mukana sekä valtio että kunta.

Suomessa on kansallisen liikuntatutkimuksen mukaan noin 860 000 pyöräilijää. Vehviläinen pitää tärkeänä, että kevyen liikenteen väylien suunnittelussa otetaan huomioon entistä paremmin eri ikäryhmät ja vammaiset.

Seminaarin teemana oli ”onko Suomessa pyöräilykulttuuria? – Pyöräily 2018.” Helsingin Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Petri Sipilä näki kulttuurin olevan korkeintaan ohutta. Liikennesuunnittelu sen sijaan on kehittynyt huomattavasti viimeisimmän 20 vuoden aikana.

Ylikomisario Heikki Seppä Helsingin poliisilaitokselta arvioi pyöräilijöiden joutuvan kadun tasolla vastakkainasetteluun sekä jalankulkijoiden että autoilijoiden kanssa. Yksimielisyys löytyi siitä, että pyöräilykulttuurin kehitystä on haitannut pyöräilyn arvostuksen romahdus 1960–1970-luvuilla.
    
Antero Naskila Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta arvioi pyöräilyyn soveltuvan väyläverkon olevan jo varsin hyvä. Hänen mukaansa haasteena on se, miten ihmiset saadaan käyttämään jo tarjolla olevia mahdollisuuksia. Toisaalta ajoväylien laatutasoa on parannettava.

Naskila hahmotteli myös Helsingin pyöräilyoloja vuonna 2018. Pääväylät ovat hyvässä kunnossa, pyöräpysäköinti toimii ja satamaradan kuilussa kulkee pyörätie. Seminaarissa tuli esille, että ympäristöongelmien kärjistyminen on tehnyt pyöräilystä aikaisempaa vakavasti otettavamman liikennemuodon.

Pyöräilyn lisääntymisestä aiheutuu myös ongelmia. Varpu Tawaststjerna Liikenneturvasta muistutti, että ympärivuotinen pyöräily on lisännyt tapaturmien määrää. Niihin on pureuduttava valistusta lisäämällä.

Seminaarin vetänyt Olli Ihamäki korosti, että liikenteessä on helpompi olla, jos suhtautuu toisten virheisiin ymmärtäväisesti: jokainen ”toikkaroi” joskus. Antero Naskila totesi lopuksi olosuhteiden paranevan nopeammin, jos yhä useampi nousee pyörän selkään.

FillariFestarin ohjelmassa tänään Skidirockfestivaali

Klo 9.30-13.30, Kurkimäen korttelitalo, järj. Kurkimäki-Seura ry/Leikkipuisto Kurkimäki:
Skidirockfestivaali, lasten kulttuuritapahtuma, vapaa pääsy

Juontaja "Papa Ripa" Vuorimies
Mikko Perkoila
Musiikkileikkikoulu   MUSIKANTIT
Rautaräppärit Jenna ja Sanni
Bruunin jengi ja Kosti Kotiranta

Miimikko Make
Laulava Posetiivari
Taikuri Riku Issakainen
Sirkuskoulu CIRCUS Helsinki
RUNOLEPPÄKERTTU  Teatteri Ilmi Ö
"Kolme Karhua ja Kultakutri" Nukketeatteri MyKoLuLaKu

Lisäksi ohjelmassa mm. Fillaripoliisit, Fillaritaitoajorata, Fillarien turvamerkintää, Lasten liikennekaupunki, Rytmipaja - iloista rytmittelyä lyömäsoittimilla, Värityöpaja vauvoille, Otsanauhapaja, Hevosajelua ( 2,50 €/hlö) ja Pomppulinna (2,50/hlö)
 KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi