Kolumni: Viihtyisyys ja turvallisuus parantuneet Mellunkylässä
Viihtyvyys ja turvallisuus ovat saman asian kaksi eri puolta. Kun viihtyvyys lisääntyy niin turvallisuuskin kasvaa. Jos turvallisuuden tunne lisääntyy, niin alue tuntuu viihtyisältä.

Vetoa ja Voimaa Mellunkylään –hankkeen ja Kontula-Seuran yhteisesti järjestämä aluefoorumi keräsi noin kuutisenkymmentä aktiivista asukasta Kontulan ”ostarin olohuoneeseen” viime tiistaina Symppikseen keskustelemaan alueen viihtyisyydestä ja turvallisuudesta.  Keskustelun pohjustukseksi Helsingin tietokeskuksen tutkijat Martti Tuominen ja Tina Lauronen  selvitettivät asukkaiden mielipiteitä asumisestaan, asukasviihtyvyydestä ja siinä tapahtuneista muutoksista.

Tutkimuksen mukaan alueet ovat muuttuneet asukkaiden mielestä myönteiseen suuntaan viime vuosien aikana. Myönteisimmät muutokset on koettu Kontulassa, Myös naapurialueilla Vesalassa ja Kivikossa myönteisesti vastanneiden määrä oli myös hieman suurempi kuin aikaisemmin. Mellunkylän keskeisiä vahvuuksia ovat vastanneiden mielestä luonto, ympäristö ja hyvät liikenneyhteydet. Ongelmiksi koettiin mm. häiritsevä päihteiden käyttö ostoskeskuksissa.

Vilkkaan keskustelun aiheutti odotetusti Kontulan ostoskeskuksen anniskeluravintoloiden suuri määrä ja asiakkaiden tupakointi niiden edustalla. Paikalla ollut ostoskeskuksen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja sai syyttä suotta kovan vastalauseryöpyn asukkailta, vaikka hän ja lähipoliisi kertoivatkin mm. yrittämiseen liittyvästä perusoikeudesta. Jos viranomaiset toteavat terveys- ja hygieniamääräysten toteutuvan, niin huoneistoon saa perustaa vaikka anniskeluravintolan. Huoneistojen omistajat vuorostaan vuokraavat tilat sille, joka suostuu maksamaan pyydetyn vuokran. Anniskelupaikoista huolimatta Kontulan ostarilla on myös hyviä ruokapaikkoja. Ostaria on viime vuosina kunnostettu tosi paljon. ja se on samalla pessyt kasvonsa.

Toinen mielenkiinnon aihe oli ostoskeskuksen uusi asemakaava ja miten se vaikuttaa turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Alueen suunnittelusta vastaava arkkitehti Kaisa Karilas kertoi suunnitelman menevän tämän syksyn aikana päätökseen. Pysyäkseen kilpailukykyisenä ostari kaipaa täydennysrakentamista ja uusia liikeyrityksiä. Muuten se taantuu.

Kontulaa ja Mellunkylää ei voida arvioida pelkästään ostoskeskuksen perusteella, vaikka se onkin alueen käyntikortti. Alueen talot on saneerattu, kadut  ja puistot kunnostettu sekä uusittu. Myös  kauniita kukka- ja muita istutuksia on tehty runsaasti viime vuosien aikana. Vesala ei ole pelkkä vuokrataloalue, vaan siellä on myös kauniita omakotitaloja ja kerrostaloja.

Foorumissa paikan päällä olleet lähipoliisit ja Securitas -vartiointiliikkeen edustaja kertoivat häiröiden vähentyneen Kontulan ostarilla puoleen eli 50%:a vuodesta 2007. Hälytyksien määrä on vähentynyt myös koko Mellunkylän alueella. Tapahtumien määrää arvoitaessa tulee huomioida, että Mellunkylä on Suomen suurin kaupunginosa, jossa asuu n. 37 000 asukasta. Kontulan ostoskeskuksessa asioi päivittäin n. 30 000 ihmistä. Se on liikekeskus, jonne tullaan kauempaakin.

Kontulan ostarin uutta ”olohuonetta Symppistä” esitteli sen vetäjä Susanna Pekkonen. Symppis on sosiaaliviraston ylläpitämä asukastila syrjäytyneille, yksinäisille ja apua tarvitseville. Asukastila on tullut erittäin suosituksi. Siellä on suurimmillaan käynyt jopa yli 400 asiakasta päivässä. Sosiaaliviraston palkkaamat lähityöntekijät tekevät myös arvokasta työtä alueella.

Kalevi SaloKontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi