Vaalit lähestyy: Kirkkoherraehdokkaat paneelissa

Kuva: Mikaelin seurakunnan kirkkoherraksi ovat ehdolla Heikki Hilvo (vas.), Martti Häkkänen ja Hannu K. Saloranta. Paneelin juonsi Hannu Sironen.


Kirkkoherraehdokkaat paneelissa: mielipide-eroja löytyy


Mikaelin seurakunnan tiistaina pidetty kirkkoherraehdokkaiden vaalipaneeli sujui sopuisasti, mutta toi selvästi esiin ehdokkaiden erilaiset kannat kirkon ajankohtaisiin kysymyksiin.  Näkemykset eroavat mm. kirkon asemassa maallistuvassa yhteiskunnassa ja samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamisessa.

Heikki Hilvon mukaan kirkon tulevaisuuden kannalta keskeisintä on ottaa Jumalan todellisuus todesta ja harjoittaa aktiivista evankelioimista. Ilman tätä Suomen evankelis-luterilainen kirkko uhkaa kuivettua muinaismuistoksi. Hilvo näkee Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan nuorten kirkkojen voivan tarjota esimerkin uudistumiseen.

Martti Häkkänen pitää tärkeänä kirkon työntekijöiden ja ihmisten tapaamisia, jotka luovat käsityksiä kirkosta. Kohtaamiset on hoidettava hyvin, jotta kirkko säilyttää kosketuksensa ihmisiin. Häkkänen korosti luterilainen kirkon toimineen perinteisesti ihmisten arjessa. Hän toi esille myös sen, että ihmisten maksama suhteellisen pieni kirkollisvero mahdollistaa laajan toiminnan.

Hannu K. Saloranta muistutti vaikeiden vuosien odottavan kirkkoa. Hänen mielestään kirkon ongelmana on liiallisen maallistumisen sijaan liian vähäinen maallistuminen. Saloranta näki hyvänä, jos papit joutuvat laskeutumaan jalustoiltaan ihmisten tasolle. Kirkon on muututtava hänen mielestään avoimemmaksi ja aidosti ihmisiä kuuntelevaksi.

Kuuma kysymys samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnistä sähköisti tunnelman paneelin alkupuolella ja kuulijat odottivat vastauksia jännittyneinä. Heikki Hilvo ilmoitti, ettei ole valmis siunaamaan samaa sukupuolta olevien liittoa.

Martti Häkkänen lähti vastauksessaan siitä, että kirkolliskokous käsittelee piispojen esityksen, jonka mukaan kirkko rukoilisi liiton puolesta. Hän ilmoitti noudattavansa kirkon ylimmän päättävän elimen kantaa. Hannu K. Saloranta sanoi olevan ilman muuta valmis siunaamaan homojen ja lesbojen liitot. Hänestä kysymyksestä väittely hautaa alleen paljon tärkeämpiä aiheita kirkossa.

Myös suhde Raamattuun nosti esiin ehdokkaiden erot. Hilvo kertoi pitävänsä Raamattua Jumalan ilmoituksena. Häkkänen ja Salorannan mukaan Raamattua on tulkittu aina, eikä Pyhästä kirjasta löydy ohjeita kaikkiin tilanteisiin.

Mikaelin seurakunnan kolme kirkkoherraehdokasta edustavat linjakysymyksissä melko tarkoin kolmea kirkossa vaikuttavaa linjaa. Hilvoa voi luonnehtia melko kirjaimellisen raamatuntulkinnan kannattajaksi ja julistuksellisuudesta lähteväksi kirkonmieheksi.

Häkkäsen voi sanoa olevan lähellä luterilaisen kansankirkon valtavirtaa. Ehdokkaista mielipiteiltään liberaaleimman Salorannan mielestä Suomessa kirkossa käytävä keskustelu on jäänyt inttelyn tasolle, eikä kehitä kirkkoa.

Mikaelin seurakunnan kirkkoherravaalin ennakkoäänestys 3–7.5 10–18 Mikaelinkirkolla. Varsinainen vaali 9.5 klo 12.30–19.00 ja 10.5. klo 15.00–19.00.

Kirkkoherraehdokkaiden kotisivut:
www.heikkihilvo.fi
www.marttihakkanen.fi
www.hannusaloranta.fi
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi