Aluefoorumin aiheena oli vuokra-asuminenKontulan Symppiksessä 30.9. järjestettyyn Mellunkylän asumisfoorumiin osallistui toistasataa kiinnostunutta ja intensiivistä keskustelua käytiin pääasiassa kiinteistöyhtiöiden pääomafuusiosta.

Paikan päällä oli apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä, asukasaktiivi Matti ”Masi” Pulkkinen Vesalasta, yhteisöllisyyskoordinaattori Hanna Lilja 4V –hankkeesta, asumisneuvoja Satu Saukko ja toimitusjohtaja Pertti Lehtonen Kontulan Kiinteistöt Oy:stä sekä tilaisuuden loppupuolella Asukasliiton puheenjohtaja Pertti Villo. Yleisön joukossa olivat lisäksi mm. paikalliset kaupunginvaltuutetut Hannele Luukkainen (kok), Pekka Saarnio (vas) ja tilaisuuden loppupuolella Mellunmäessä asuva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok).

Asukkaiden puolelta korostettiin, että asukkaat maksavat kaikki yhtiöiden kulut mutta eivät saa riittävästi ja ajoissa tietoa päätettävistä asioista, jotta voisivat vaikuttaa niihin. Yksi tällainen asia on Helsingin kaupungin asuinkiinteistöjen yhdistäminen pääomafuusioyhtiöksi, jonka epäiltiin nostavan vuokria enemmän kuin mitä valmistelijat kertoivat. Penttilä oikaisi tämän ennakkokäsityksen kertomalla fuusion vaikutuksen olevan Mellunkylässä oleviin kaupungin vuokraasuntoihin kymmenissä sentteissä neliötä kohti.

Apulaiskaupunginjohtaja Penttilä korosti puheenvuorossaan kaupunginvaltuuston päättäneen, että uusille asuntoalueille tulee rakentaa runsaasti uusia vuokra-asuntoja. Niistä uhkaa kuitenkin tulla niin kalliita, että niihin ei ehkä saataisi vuokralaisia. Siksi tarvitaan fuusiota, jotta kustannuksia voidaan tasata. Vanhat yhtiöt hyötyisivät fuusiosta sitten, kun niiden on aika tehdä raskaita peruskorjauksia. Fuusioyhtiön avulla niidenkin kustannuksia voidaan tasata.

Hanna Lilja, joka on tehnyt tiivistä yhteistyötä Vesalan ja Kontulan kiinteistöyhtiöiden ja niiden asukkaiden kanssa, korosti vuokralaisten voivan itse vaikuttaa merkittävästi asumiskustannuksiinsa kuten energian käyttöön, ja siksi vuokralaisten osallistuminen yhtiöiden hallintoon on välttämätöntä. Tiedon kulkua pitäisi myös parantaa.

Nykyistä yhtiökohtaista vuokralaisdemokratiaa kiiteltiin, mutta vaikutusmahdollisuuksien epäiltiin katoavan korkeammalle mentäessä kuten fuusioyhtiö -asiassa.

Risto Rautava totesi omassa loppupuheenvuorossaan, että kokouksen johtopäätös on selvä: tiedonkulkua ja vuokralaisdemokratiaa on edelleen kehitettävä ja hän vie nämä terveiset eteenpäin.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi