Hyvinvointi-teema nousi kuumimmaksi puheenaiheeksi Aatteiden viikolla

Kuvassa (vas.) Sarvamaa, Heinäluoma, Arhinmäki ja Alanko-Kahiluoto.

Kontulatalolla 23–26.11.2010 järjestetyn Aatteiden viikon päätilaisuudeksi nousi odotetusti torstai-illan paneeli, jossa kysyttiin onko hyvinvointivaltio henkitoreissaan. Päätoimittaja Risto Hietasen räväkästi vetämä tilaisuus oli sähköinen.

Paneeliin osallistuivat Timo Laaninen (Kesk.), Petri Sarvamaa (Kok.), Eero Heinäluoma (SDP), Paavo Arhinmäki (Vas.), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.), Markku Vuorinen (KD) ja Juha Väätäinen (Perus). Kukaan ei tuominnut hyvinvointivaltion joutuneen vielä saattohoitovaiheeseen. Kriittisimpänä tilanteen näki Arhinmäki.

Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että hyvinvointivaltio tarvitsee elääkseen korkeamman työllisyysasteen ja talouskasvua. Mm. Heinäluoma, Laaninen ja Sarvamaa myönsivät tilanteen muuttuvan synkäksi, jos euroalueen talousvaikeuksien huonoin vaihtoehto toteutuu ja Espanja joutuu polvilleen.

Hyvinvointipalvelujen leikkauskohteita kukaan ei halunnut nimetä tarkasti. Osanottajat pitivät esimerkiksi lapsilisien säilyttämistä kaikilla perheillä välttämättömänä, jotta hyvinvointivaltion olemassaolon oikeutus säilyisi.

Viikon avanneeseen lähiöiden uhkakuvia ja mahdollisuuksia käsitelleeseen keskusteluun osallistuivat Hannele Luukkainen (Kok.), Tomi Sevander (SDP), Pekka Saarnio (Vas.), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.) ja Pertti Villo (Perus). Jokainen ihmetteli, miksi lähiöiden julkisuuskuva on kehno, vaikka ne tarjoavat luonnonläheistä asumista palvelujen ääressä.

Hyvinvointi- ja lähiöilloista tehdään Mellunkylän alueportaaliin koosteet. Ne ovat katsottavissa 14.12. alkaen.

Paneelikeskustelujen lisäksi Aatteiden viikolla oli runsaasti muuta ohjelmaa. Keskiviikkoiltana eri puolueiden uusilla kyvyillä oli mahdollisuus esittäytyä. Ulkopuolisia kävijöitä oli niukasti, mutta politiikkaan pyrkivät saivat tilaisuuden tutustua toisiinsa.

Lisäksi kaikki ensi kevään vaaleissa eduskuntaa pyrkivät saivat antaa haastattelun Mellunkylän alueportaaliin. He vastasivat ensinnäkin, mitä aatetta kannattavat ja miksi. Toiseksi jokainen kertoi, miten oma aate näkyy tavassa tehdä politiikkaa. Tulokset ovat katsottavissa joulukuun puolivälin jälkeen.

Torstaipäivänä Kontulatalolla esittäytyi päivän mittaan ehdokkaita Perussuomalaisista, Vihreistä, Vasemmistoliitosta, Kokoomuksesta ja Keskustasta. Lisäksi kirjastossa vierailivat Kontulan demarien järjestämässä tilaisuudessa apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen ja tutkija Pilvi Torsti.

Perjantaina keskusteltiin Jouko Kokkosen alustuksen pohjalta vaalikampanjoinnin historiasta Suomessa teemalla ”Punaisesta viivasta Toivotalkoisiin”.

Aatteiden viikko sai sekä puolueilta että yleisöltä ajatuksena kiitosta. Perusteltu kritiikki kohdistui liian runsaaseen ohjelmaan, joka kuormitti puolueita. Myös yleisöä oli vaikea saada kaikkiin tilaisuuksiin.KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi