Kolumni: Kakkosrundilta kohti kovien panosten kunnallisvaalejaPresidentinvaalien toisen kierroksen tulos oli sekä koko Suomessa että Mellunkylässä selvä – Sauli Niinistö voitti. Siitä tuli Paavo Lipposen ennakoima läpihuutojuttu. Tulos antoi vastauksen vaalien pääkysymykseen, mutta herätti tukun uusia. Ovatko poliittiset voimasuhteet muuttuneet perusteellisesti? Kuka koukuttaa liikkuvat äänestäjät? Ja kuka herättää nukkuvat?

Niinistö ei yltänyt Mellunkylässä yhtä selvään voittoon kuin Tarja Halonen vuonna 2006. Halonen sai Mellunkylässä kaksi kolmannesta ja Niinistö kolmanneksen toisen kierroksen äänistä. Lähiöiden voi sanoa pitäneen Halosen presidenttinä. Vuonna 2012 Niinistö keräsi 55 prosenttia äänistä ja Pekka Haavisto 45 prosenttia.

Niinistön kannatus oli vahvinta Mellunkylän pientalovaltaisilla alueilla. Hänen ääniosuutensa oli selvästi Haaviston saavuttamaa suurempi myös 1960–1970-luvuilla rakennetuilla kerrostaloalueilla. Haavisto voitti niukasti Mellunkylän uusimmilla asuinalueilla Kivikossa ja Kurkimäessä.

Vetoa & Voimaa Mellunkylään -hanke on asettanut yhdeksi tavoitteekseen äänestysaktiivisuuden parantamisen. Tässä mielessä presidentinvaalit tuottivat pettymyksen. Ensimmäisellä kierroksella äänestäneiden määrä jäi 68 prosenttiin ja viitisen prosenttia alle koko maan tason. Toinen kierros sai liikkeelle enää 64 prosenttia alueen äänioikeutetuista, mikä oli ja 10 prosenttia alle Helsingin tason. Koko maan keskiarvokin alittui viidellä prosentilla.

Äänestysprosentti laski myös koko maassa. Kaksivaiheisen kansanvaalin toinen kierros vaatii toisistaan erottuvia ehdokkaita. Niinistön ja Haaviston ottelussa suurimmalta erolta näytti välillä solmion väri. Tämä ei ainakaan haitannut Niinistöä.

Haaviston pääsy toiselle kierrokselle toi kuitenkin keskusteluun seksuaalisen suuntautumisen. Toivottavasti tuloksena oli mahdollisimman monen suomalaisen homokammon lientyminen.

Seuraavan kerran mellunkyläläisten äänestysvalmiutta testataan syksyn kunnallisvaaleissa, joiden tuloksen vaikutus on tavallisten äänestäjien arjessa suurin. Ne eivät ole kiinnostaneet 2000-luvulla Mellunkylässä kovin paljon.
 
Ensi syksynä vaaleihin vaikuttavia teemoja riittää. Helsingin tasolla vaaleihin tuovat latausta mm. demarien huoli hupenevasta lähiökannatuksesta, Guggenheim-keskustelu, julkisten palveluiden rahoitus, Olympiastadionin suurkorjaukset ja Östersundomin kaavoitus.

Koko maan ilmapiiriin vaikuttavat esimerkiksi talouden epävarmuus, kuntaliitokset, hallituskuusikon väliset jännitteet, perussuomalaisten pyrky isoksi kuntapuolueeksi ja Keskustan aluepoliittinen aktivoituminen. Jopa maailmantapahtumat voivat nopean tiedonvälityksen aikakaudella heijastua kunnallisvaaleihin.

Helsingin päättäjät joutuvat lähivuosina tekemään isoja ratkaisuja epävarmuuden oloissa. Kiusaus äänestäjien katteettomaan kosiskeluun on suuri. Äänestäjien lisääntynyt liikkuvuus saa puolueet ja ehdokkaat etsimään yleisöönmeneviä heittoja. Toisaalta selviä linjavetoja ja asioita havainnollistavia pelkistyksiä tarvitaan.

Teemoja siis riittää. Mellunkylän alueportaali ja Mellunkylä-lehti seuraavat tiiviisti kunnallisvaalien ennakkonäkymiä paikallisesta näkökulmasta. Kunnallisvaalien vaalipäivä on sunnuntai 28.10.2012
 
Jouko Kokkonen
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi