Kolumni: Auta miestä mäessä, älä mäen alla

 
 
Kontulan Symppis avasi ovensa kesäkuussa vuonna 2009. Paikka, jonne päihdeongemaiset olivat tervetulleita, aiheutti alussa ryntäyksen. Jopa 700 hengen päivittäinen kävijämäärä on vajaassa kolmessa vuodessa vakiintunut noin kolmeensataan. Neljä viidestä tulee lähialueelta eli Mellunkylästä: Kontulasta, Mellunmäestä, Vesalasta, Kurkimäestä ja Kivikosta, lopuistakin lähes kaikki Helsingin alueelta.
 
Nyt sosiaaliviraston Symppis kykenee keskittymään päätehtäväänsä eli päihteiden käytön vähentämiseen. Pelkästään katkaisuhoitoon ohjataan viidestä  kahdeksaan asiakasta viikossa. Periaatteella ”auta miestä mäessä, älä mäen alla” asiakkaita tuetaan päihteettömästi elämisessä, asunnon hankkimisesssa, työpaikan löytämisessä, terveyspalveluihin hakeutumisessa ja monessa muussa arjen asiassa. Asunnottomuus, työttömyys, heikko terveys ja monien asioiden solmuun meneminen kun ovat usein päihdeongelmien kumppaneita. Yhteistyöverkostot eri palveluiden kanssa alkavat olla vankat ja tehokkaat, ja  niitä vahvisti Symppiksen siirtyminen osaksi A-klinikkaa tänä syksynä.
 
Onnistuminen näkyy usein Symppiksessä siinä, että tuttu kävijä katoaa kuvasta. Moni on raitistunut Symppiksen ansiosta. Mutta päätään nostava työttömyys, asumisen kallis hinta ja avioerot tuovat aina uusia avuntarvitsijoita. 
 
Symppis on alusta alkaen osallistunut tiiviisti työskentelyyn ostarin levottomuuden vähentämiseksi ja ympäristön kohentamiseksi. Yhteistyö sosiaaliviraston lähityön, poliisin, yrittäjäyhdistyksen, Kontulan Huollon ja vartijoiden kanssa sujuu. Oli levottomuuden aiheuttaja Symppiksen asiakas tai ei, Symppis on aina ollut valmis tulemaan mukaan tarvittaviin toimiin. Kuka siivoaa nykyisin ostarin Mäyräbaarin, jossa on kaljoiteltu vuosikymmenet? Symppiksen asiakkaat, vapaaehtoisesti ja useaan kertaan viikossa. Moni aiemmin asuntonsa lähistöllä ryypiskellen aikaansa viettänyt on löytänyt mielekästä tekemistä Symppiksestä.  Symppiksen ansiosta moni asuintalo ja korttelinkulma on siis rauhoittunut. 
 
Symppiksen kaltaisia paikkoja tarvittaisiin muuallekin kuin Kontulaan. Kapakoille tarvitaan vaihtoehtoja ja ihmisille väyliä ulos päihteiden käytöstä. 
 
On hienoa, miten paikalliset järjestöt ja asukkaat ovat antaneet tukensa Symppiksen toiminnalle ja osoittaneet myötätuntoa. Vastalahjaksi on saatu lämminsydäminen kumppani alueen yhteistoimintaan, aina tiptop-kunnossa oleva paikka alueen iltakokouksille sekä kosolti näyttöä siitä, miksi toveria ei kannata jättää.
 
Nyt jos Kontulatalo, ja sen mukana Symppis, suljetaan ja siitä tulee paikallisen yrityksen toimitila, joku voi erehtyä luulemaan että ongelmat katoavat Mellunkylästä ja Kontulan ostarilta. Entä jos käykin päinvastoin?
 
Symppiksen toimintaan pääsee tutustumaan, kun sopii asiasta etukäteen henkilökunnan kanssa.
 
Eeva-Liisa BromanKontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi