Arhinmäki Mellunmäessä: Kulttuuria ja taidetta pitää tuoda mahdollisimman lähelle ihmistä

 
Mellunmäessä sijaitsevassa Mellarissa järjestettiin torstaina 7.2. vuoden ensimmäinen kulttuurikahvila -ilta, jossa hyvän ja svengaavan musiikin (Omat Pojat, Broadway ja Mosebacka Big Band) lisäksi nähtiin ja kuultiin mm. hurmaavia lasten tanssi- ja musiikkiesityksiä. Yleisöä oli paikan päällä tuvan täydeltä ja tätä lämminhenkistä tapahtumaa juhlisti läsnäolollaan myös paikan päälle kutsuttu kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, joka oli silminnähden otettu tilaisuudesta. 
 
Lähiöiden tilat ja tapahtumat ovat tärkeitä
 
Vaikka kulttuuriministerin vierailun teemana olikin erilaisten taideharrastustilojen varmistaminen tulevaisuuden Mellunmäessä, niin Arhinmäki otti omassa puheenvuorossaan laajemman näkökulman asiaan. Hän korosti, että kulttuuria ja taidetta pitää tuoda mahdollisimman lähelle ihmistä - sinne, missä ihmiset asuvat.
 
- On hienoa nähdä ja kokea se työ, jota täällä Mellarissa paikallisesti tehdään. Samalla on selvää, ettei tällainen toiminta onnistu ilman siihen soveltuvia tiloja, Arhinmäki totesi ja jatkoi:
 
- Lähiöissä tarvitaan matalan kynnyksen tiloja, joissa on mahdollista tutustua kaikenlaiseen paikalliseen toimintaan ja samalla innostua myös kulttuurista ja taiteesta. Eritoten lapsille ja nuorille tämä on tärkeätä. Se voi antaa kimmokkeen koko elämän jatkuvalle harrastukselle.
 
Arhinmäki oli kuullut lähivuosien suunnitelmista, joissa purku-uhan alle joutuneelle Mellarille oltiin suunnittelemassa paikkaa Mellunmäen metroaseman läheisyyteen, mahdollisen uuden kirjaston yhteyteen.
 
- Se, että täällä Mellunmäessä on luvattu asukastilat esimerkiksi uuden kirjaston yhteyteen, on tärkeä asia. 
 
Arhinmäen mukaan kirjastot ovat suosittuja lähipalveluja (ja suosituin kulttuuripalvelu) ja niitä tulisi kehittää entistä enemmän yleisiksi kulttuurikeskuksiksi. Toimivat asukastilat täydentäisivät kokonaisuutta.
 
Arhinmäen mielestä näissä tilaongelmiin liittyvissä kysymyksissä Helsingin lähidemokratiapilotiksi valittu Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -toiminta antaa hyvät edellytykset viedä yhteistyössä eri puolueiden luottamushenkilöiden ja virkamiesten kanssa näitä tilohin liittyviä tarpeita ja suunnitelmia eteenpäin. 
 
Puheenvuorossaan hän korosti lisäksi, että suuremmilla tapahtumilla on niin ikään merkitys alueen asukkaille ja yhteisöllisyydelle.
 
- On  tärkeätä tukea myös suurempia alueellisia tapahtumia ja kyläjuhlia, jotka ovat maksuttomia ja niihin osallistumiseen on matala kynnys. Yksi tällainen tapahtuma Itä-Helsingissä on  KontuFestari, joka on onnistunut positiivisesti yhdistämään alueen asukkaita, Arhinmäki mainitsi ja esitti lopuksi toiveensa:
 
- Vaikka nyt on taloudellisesti vaikeat ajat, niin esimerkiksi Helsingin kaupungin kulttuurilautakunnassa tulee tarkkaan miettia mihin rahat käytetään. Itse nostaisin lippua tällaisten lähiötoimintojen puolesta.
 
 KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi