Tämän vuoden aluefoorumit käynnistyivät


Tämän vuoden Vetoa ja Voimaa Mellunkylään aluefoorumien -sarja alkoi sähköistävällä Politiikan Ilta -tilaisuudella helmikuun lopussa. Seuraavien foorumien aiheena huhtikuussa ovat kulttuuri (9.4.) ja terveyspalvelut (15.4.). 
 
Reipasta keskustelua Politiikan Ilta -aluefoorumissa
 
Maanantai-iltana 25.2. Kontulan Symppikseen kokoontui tuvan täydeltä väkeä keskustelemaan ajankohtaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä ja samalla tarjottiin - nyt uuden valtuustokauden käynnistyttyä - yleisölle mahdollisuus tutustua eri puolueiden luottamushenkilöihin. Heitä olikin runsaasti paikalla (16), suurimman osan tullessa Mellunkylästä. Tunnetuimpia paikan päällä olleista valtuutetuista olivat kansanedustaja ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (SDP) sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr., opetuslautakunnan puheenjohtaja) ja Juha Väätäinen (PS, joka ei kuitenkaan istu valtuustossa). Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat Kivikosta pitkäaikainen valtuutettu Pekka Saarnio (Vas) ja aikaisemmin Mellunmäessä pitkään asunut Risto Rautava (Kok., kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja). - Muista paikan päällä olleista mellunkyläläisistä lautakuntien jäsenistä mainittakoon mm. sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, kurkimäkeläinen Jouko Malinen (SDP), asuntolautakunnan kontulalaiset jäsenet Taina Karrikka (SDP) ja Ari Kähärä (Kok), kulttuuri- ja kirjastolautakunnan varajäsen Irene Auer (SKP) Kontulasta ja ruotsinkielisen työväenopiston johtokunnan jäsen Pekka Tiusanen (PS).
 
Politiikan Ilta -tilaisuus oli tunnelmaltaan sähköinen ja keskustelu ryöpsähti moniin ajankohtaisiin politiikan kysymyksiin, jotka muutenkin ovat olleet paljon julkisuudessa esillä. - Mellunkylän asiat jäivät tässä sinänsä kiinnostavassa keskustelussa ehkä vähänkin turhan vähälle huomiolle.
 
Työpaikkojen lisäämistä Itä-Helsingissä tuntuivat kannattavan kaikki puolueet, mutta harva pääsi kehumaan tuloksilla. - Mitä pitäisi tehdä Itä-Helsingin vetovoiman vahvistamiseksi? Tähän kaivattaisiin poliitikoilta vahvoja kannanottoja ja tekoja. Saimmehan hiljattain lukea lehdistä, että esim. Kivikon työpaikka-alue ei vedä yrityksiä. Eli missä vika, markkinoiko kaupungin hallinto aluetta aktiivisesti? Eero Heinäluoman esitys Helsingin Energian pääkonttorin siirtämiseksi Itä-Helsinkiin toisi toteutuessaan lisäpotkua Itä-Helsinkiin, puhumattakaan Metropolian kampuksen syntymisestä Myllypuroon. - Mutta miksi Kontulan ja Mellunmäen keskusten kaavoituksessa vitkastellaan, yleisöstä kysyttiin.
 
Terveyspolitiikasta puhutaan julkisuudessa paljon ja Kontulan ja Kivikon terveysasemista Mellunkylässä yksityisesti varmaan yhtä paljon. - Puolueiden erilaiset kannat nousivat esille aluefoorumissa. Kokoomus Risto Rautavan suulla olisi valmis kokeilemaan joidenkin terveysasemien ulkoistamista yrityksille, vasemmisto haraa vastaan. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mielestä tarvitaan rakenteellisia muutoksia ja resurssien siirtoa yksityisistä terveyspalveluista julkiselle puolelle. Perussuomalaisten Pekka Tiusanen taas vastustaa yksityisen terveydenhuollon resurssien vähentämistä, koska hänen mielestään se kasvattaisi jonoja julkisella puolella. Demarien Jouko Malisen mielestä julkista terveydenhuoltoa pitää vahvistaa, ja hän tunnusti ettei sosiaali- ja terveyslautakunnasta käsin voi pitää lääkäreitä väkisin töissä terveysasemalla. - Kovin lähelle Mellunkylän terveysasemien arkea ei keskustelu päässyt, mutta onneksi asiaa päästään puimaan tarkemmin maanantaina 15.4. klo 18 Mikaelinkirkolle järjestettävässä terveyspalveluihin liittyvässä aluefoorumissa. 
 
Ainoa, joka illan aikana reagoi yleisöstä nousseeseen huoleen pankki- ja postipalvelujen mahdollisesta katoamisesta Kontulan ostarilta ja samalla koko Mellunkylästä, oli Pekka Saarnio (Vas). Hänen mielestään tällaisessa tilanteessa pitää pistää hanttiin ja vaatia tärkeiden palvelujen säilyttämistä alueella.
 
Myös asuntopula ja asuntopolitiikka puhuttivat. Juha Väätäisen (PS) mielestä asuntotonttien pula on yksin Helsingin kaupungin syytä. Asumisen eri hallintamuotojen sekoittamista pidettiin yleisesti hyvänä käytäntönä, koska se jarruttaa alueiden eriarvoistumista. Segregaatio on silti kasvava ongelma. Nuorten koulutustakuu, koulujen positiivisen diskriminaation määrärahat, maahanmuuttajien suomenkielen opetus, kaupungin omaisuuden myyminen, terveydenhuollon Apotti –tietojärjestelmä ja Mellunkylän kulttuuritoiminta nousivat poukkoilevassa keskustelussa esille. Kulttuurista päästään puhumaan seuraavassa Kontulan Symppiksessä järjestettävässä aluefoorumissa tiistaina 9.4. klo 18, jolloin esillä ovat mm. Kansallisteatterin jalkautuminen Kontulaan ja muut tämän vuoden kulttuurihankkeet Mellunkylässä.
 
Politiikan Ilta -aluefoorumi osoitti yleisöltä saadun palautteen perusteella, että tällaisille tilaisuuksille on tilaus myös vaalien välissä. Ihmiset ovat kiinnostuneita itseään ja aluettaan koskevista asioista ja päätöksenteosta. 
 
Seuraavassa foorumissa tiistaina 9.4. aiheena on siis kulttuuri ja mm. Kansallisteatterin tulo Kontulaan. Maanantaina 15.4. syvennytään Mikaelinkirkolla järjestettävässä foorumissa tarkemmin terveyspalvelujen tilanteeseen. Tervetuloa keskustelemaan, osallistumaan ja vaikuttamaan! 
 KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi