Niinistö viihtyi nuorten parissa

 
Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö sai 2.lokakuuta Kontulan nuorten toimintakeskus Luupissa pidetyllä nuorten kyselytunnilla vastata niin itseään koskeviin kysymyksiin kuin ajankohtaisiin aiheisiin. Kysymykset ulottuivat kouluruuasta Guggenheimiin ja lapsuuden harrastuksista Greenpeacen toimintaan Venäjällä.
 
Kyselytunti alkoi niin kohteliaasti, että Niinistö saattoi vitsailla tilaisuuden olevan eduskunnan tenttausistuntoihin verrattuna leppoisa. Tunnin edetessä kysymykset muuttuivat tiukemmiksi ja ajankohtaisemmiksi, mikä pani presidentin asettelemaan sanojaan.
 
Guggenheim-museota Niinistö pitää sinänsä hyvänä ajatuksena. Hänen mielestään julkisen rahan käyttöön hankkeeseen on kuitenkin suhtauduttava pidättyvästi. Valtakunnassa kun on Lastenklinikasta lähtien monia kipeämpiä rahanreikiä.
 
Niinistö viittasi myös taustaansa valtiovarainministerinä, jonka tehtävänä oli varoa kasvattamasta valtion menoja. Tämän vuoksi hän suhtautui nihkeästi mm. ehdotukseen kasvattaa yksin asuvien lukiolaisten opintotukea.
 
Niinistö arvioi jo kyselytunnilla Greenpeacen ja suomalaisaktivisti Sini Saarelan ottaneen tietoisen riskin Venäjällä. Järjestö on hakenut ja saanut toimillaan huomiota, mutta samalla se on joutunut rikkomaan Venäjän lakeja. Niinistö toivoi Saarelan saavan tuekseen mahdollisimman hyvän puolustuksen ja oikeudenmukaisen käsittelyn.
 
Paikalla ollutta runsaslukuista mediaa kiinnostikin kyselytunnin jälkeen Itä-Helsingin asioiden sijaan Sini Saarelan tilanne. Niinistö piti hänen ja muiden aktivisteihin Venäjällä kohdistuvia syytteitä kovina. Hänestä suomalaisten on kuitenkin hyödytöntä lähteä neuvomaan Venäjän oikeuslaitosta.
 
Kysymykseen homoparien avioliitoista Niinistö vastasi kannattaneensa jo pitkään kaikkien parien yhdenvertaista asemaa. Sen sijaan perinteisen avioliittoinstituution ulottamiseen homopareihin hän sanoi suhtautuvansa varauksellisesti.
 
Ruotsinkielen opetusta ei ole Niinistön mielestä syytä lopettaa kouluissa. Presidentti luonnehti itseironisesti ruotsin olevan suhteellisen helppo kieli oppia ja puhua, vaikka sitä ei hänen ruotsintaidostaan välttämättä huomaa.
 
Presidentin kyselytuntia seurasi salintäysi nuoria Luupissa. Tunnelma oli alkujännityksen lievennyttyä leppoisa. Niinistön ja nuorten välille rakentui välitön kontakti. Tilaisuuden suurin arvo olikin siinä, että se toi tasavallan päämiehen yllättävän luontevasti nuorten keskelle.
 
Kyselytunnin juonsivat Maxie Madisson, Leticia Makunda ja Hassan Maikal. Presidentti Niinistö vieraili nuorten opastamana myös Kontulan skeittihallissa ja puutyö- ja askartelupajassa.

Jouko Kokkonen

PS. Lisää Niinistön Kontulan vierailusta Kaupunginosaradion lähetyksessä maanantaina 7.10. klo 19.30 (100.3 MHz)KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi