Nuoret videontekijät palkittiin Demokratian Illassa Kontulatalolla 15.10.


MESTOILLA – nuorten lyhytvideokilpailun voittajat saivat palkintonsa tiistaina 15.10. järjestetyssä Demokratian illassa Kontulatalolla itsensä asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen (sd) kädestä. ”Tampereen Hervannan tyttö” oli otettu nuorten näkemyksistä ja yleisö selvästi vaikuttunut ja ylpeä. Aplodit olivat mahtavia. Paikalla oli toistasataa henkeä.
 
Lähiö 2072 –hankkeen MESTOILLA -kilpailu järjestettiin, koska kaivattiin nuorten panosta keskusteluun lähiöiden tulevaisuudesta. Haasteen otti vastaan 117 nuorta, 12-15 -vuotiasta, ja tuloksena syntyi 34 lyhytvideota. Lähiö 2072 –hanke halusi kiittää erityisesti Helsingin Yhteislyseota ja Vesalan yläkoulua, jotka ottivat kilpailun opetusohjelmaansa.
 
MESTOILLA-videokilpailun tuomareina olivat toiminnanjohtaja Larri Helminen (KontuKeskus Ry, Vetoa ja Voimaa Mellunkylään), TV-tuottaja Santtu Luoto (lukuisia tuotantoja, mm. Uutisvuoto), projektipäällikkö Tero Santaoja (Helsingin kaupungin Lähiöprojekti) ja hallituksen puheenjohtaja Risto Vahanen (Vahanen-yhtiöt). Näistä Helminen ja Luoto edustivat Mellunkylässä asuvina myös paikallista näkökulmaa. Tuomariston sihteerinä toimi projektipäällikkö Katja Soini (Aalto-yliopisto, Lähiö 2072).
 
Kilpailun voitti video Lähimestoilla, tekijöinä Markus Maidla, Roni Seppänen, Aleksi Partanen, Jesse Repo, Aaron Bojang ja Erik Mutanen. Tuomaristo totesi videosta, että se on ”hämmentävän hieno. Videossa on elämänriemua, vauhtia ja monikulttuurisuutta… Tekijät selvästi tuntevat videolajin ja ovat lahjakkaita. Kameran käyttö oli omaa luokkaansa.”
 
Kunniamaininnat sai kaksi videota, Meidän tavallinen päivä ja Every exit is an entrance to another. Meidän tavallinen päivä on tuomariston mukaan ”taidokas ja herkkä tulkinta elämästä esikaupungissa. Kerronta on visuaalisesti monipuolista ja kiinnostavaa…” Videossa Every exit is an entrance to another on tuomariston mukaan ”pystytty tuomaan esiin omia juttuja… Video on taiteellisesti ja kerronnallisesti hyvin toteutettu”.
 
Yleisön äänestyksen voitti video Marsun seikkailu, joka sai 21 % äänistä.
 
Kaikki videot ovat katsottavissa osoitteessa: http://kelaamo.fi/mestoilla 
 
Tuomariston sana MESTOILLA-videokilpailusta
 
MESTOILLA-kilpailun videot kertovat, että nuoret näkevät maailman eri tavalla kuin lähiökehittämisestä vastaavat aikuiset. Videot kertovat tarinaa, jossa Mellunkylän todellisuus jakautuu kahtia: toisaalla on pelottavia ja huolestuttavia asioita, joita joutuu kohtaamaan yksin, ja toisaalla on ihanaa, arkista ja aktiivista elämää yhdessä toisten ihmisten kanssa. Videoissa ajetaan fillarilla pitkin lähiötä, seikkaillaan metsän vanhoissa luolissa, keksitään mielikuvitusjuttuja asukaspuistoissa ja nostetaan esiin nuoria huolestuttavia aiheita. Esimerkiksi huumeasian käsittely osoittaa kansalaisrohkeutta ja nostaa esiin ajankohtaisen asian. Nuoret joutuvat ikäviin tilanteisiin huumeiden kanssa, mikä syystäkin huolestuttaa, ja pitäisi huolestuttaa myös kaikkia aikuisia. Videoissa myös nostetaan esiin tärkeä asia veden merkityksestä ihmiskunnalle. Tuomareita ilahduttaa, että eri kulttuurien nuoret pelaavat jalkapalloa tai touhuavat jotain muuta yhdessä täysin luontevasti.
 
Videoiden visuaalinen toteutus on monipuolista. Osassa videoista on satsattu todella paljon, leikattu videon tarina hienosti esiin, käytetty efektejä, yhdistetty ääntä ja kuvaa toisiaan täydentävällä tavalla. Toisissa videoista kerronta on yksinkertaisempaa, mutta kaikissa viesti tulee hienosti esiin. Yllättävän vähän videoissa kuitenkin käytetään liikkuvaa kuvaa. Tuomaristolla oli mielikuva, että nuorella sukupolvella olisi paljon kokemusta erilaisten medioiden käytöstä. Tuomaristo jäi pohtimaan oltiinko videoita tehty niin kuin niiden oletettiin miellyttävän aikuisia eikä omalla tavalla? Monet videot ovat diaesityksiä, esittelykuvasarjoja tai jonkinlaisia opetusvideoita, tuomaristo olisi sen sijaan kaivannut enemmän tarinoita. Joissakin videoita, missä on kyllä ideaa ja ajatusta, on niiden toteutus valitettavasti jäänyt kesken.
 
Luonto on videoissa tekemisen väline tai nähdään uhkana (esim. sortuvat luolat ja tappajakoirat). Tuomaristolle heräsi kysymys, miten kiinnittää enemmän huomiota nuorten lähiöasukkaiden luontosuhteeseen. Tarvitaan enemmän tietoisuutta luonnosta. Luontosuhde on tärkeä asia lähiöiden korjaamisen ja täydennysrakentamisen yhteydessä myös Mellunkylässäkin, koska alueella on rinta rinnan rakennettua ympäristöä ja vapaata luontoa. Miksei vaikka lampaita käyskentelisi pihalla pitämässä nurmea lyhyenä, rakentamassa ihmisille parempaa allergioiden vastustuskykyä ja tuomassa mukavaa seuraa?
 
Videoista tulee kuva, että nuoret ovat yksinäisiä – heillä saattaa olla toisensa, mutta aikuiset loistavat poissaolollaan. Muutenkin kuvissa on yllättävän vähän ihmisiä. Tuomaristo ihmettelee, näkeekö nuoret Mellunkylän tyhjänä? Eikö 12-15-vuotiaat ole paikkoja tehdä asioita yhdessä vai onko videoiden tekijät keskimääräistä aktiviisempia ja viettävät aikansa muualla? Vai onko kuvat tyhjiä ihmisistä, koska se tuntuu turvalliselta? Tuomaristo ymmärtää, että 12-15-vuotiaana ei ehkä halua omaa vanhempaa mukaan kilpailiuvideoon, sillä tärkeämpää on kuvata omaa mailmaa, omia juttuja, reittejä ja kätköja. Tuomaristoa jäi silti mietityttämään mitä se kertoo, että kuvissa on hyvin vähän ihmisiä!
 
Videot tuovat ainutlaatuisesti nuorten äänen kuuluviin lähiön kehittämisessä ja korjausrakentamisessa. Yleensä nuoret eivät osallistu aluefoorumeihin, asukasiltoihin tai muihin tilaisuuksiin, joissa kysytään kaupunkilaisten ja asukkaiden mielipiteitä, joten nuorten ajatukset jäävät kuulematta. 34 kilpailuvideota kertovat paikoista nuorten silmin, eri tavalla kuin aikuiset ne näkevät. Videoiden kerrontatapa on myös erilainen. Videot kertoivat tunteista ja videot kouraisevat tunteiden kautta. Videot herättävät kysymyksiä, miten aluetta pitäisi kehittää: onko esimerkiksi ostarin baarit huono kasvuympäristö nuorille; mitä nuoria kiinnostaville Kivikon metsän luolille pitäisi tehdä, kuinka tehdä mestoista nuorille turvallisen tuntuisia? Kaikki videot ovat nuorten tärkeitä viestejä, joita lähiökehittämisen ammattilaisten tulee kuunnella ja ottaa huomioon työssään tästä eteenpäin.
 
Paras video Lähimestoilla
Tekijät: Markus Maidla, Roni Seppänen, Aleksi Partanen,Jesse Repo, Aaron Bojang ja Erik Mutanen
Linkki: http://goo.gl/maps/SeK0v
 
Kilpailun paras video Lähimestoilla on hämmentävän hieno. Videossa on elämänriemua, vauhtia ja moniulttuurisuutta. Video alkaa kuvasta, missä aitaviidakko luo visuaalisesti rajoittavan kuvan lähiöympäristöstä – mikä videossa käännetäänkin mahdollisuudeksi parkourin avulla. Parkour on urbaani laji, ja video kuvaa Mellunkylää tuoreesti urbaniina ympäristönä ja sen mahdollisuuksia yhdessä poikien ja tyttöjen kesken. Videon tekijät tuntevat Mellunkylän mestat ja tuovat kaikki elementit hauskasti esiin: kerrostalot, pihat, metro, ostari. Videon viesti on tärkeä, sillä myös esikaupungit ovat urbaaneja tiloja, tulevaisuudessa vielä urbaanimpia. Video sopii mainiosti kuvaamaan Mellunkylää, josta on tulossa extreme-lajien kaupunginosa: esimerkkeinä
 
sisäskeittihalli, BMX ja Kivikon Lumiparkki. Videossa käytetään muitakin kuin tavallisia urheilupaikkoja harrastamiseen rajat ylittäen, luovasti ja hauskasti, mikä osoittaa, että koko Mellunkylä on mahdollisuuksien paikka. Videon tekijöillä on homma täysin hallussa. Tekijät selvästi tuntevat videolajin ja ovat lahjakkaita. Kameran käyttö oli omaa luokkaansa. Tarinan kerronta oli teknisesti laadukasta: kuvaus ja editointi hienoa, musiikki synkkasi liikkeiden kanssa. Tuomaristo toivoo, että huoltoyhtiöt pitävät nurmikot puhtaana, että nuoret saavat harrastaa parkouria.
 
Kunniamaininta Meidän tavallinen päivä
Tekijät: Sofia Kistol ja Sanni Isokoski
Linkki: http://goo.gl/maps/sgYDb
 
Kunniamaininnan saava video Meidän tavallinen päivä kertoo kuinka kaunis tavallinen päivä Mellunkylässä on: herätään kotona, käydään koulussa, tavataan kavereita ja syödään jätskiä. Video tuo esiin nuorten arjen kauniilla tavalla. Video on taidokas ja herkkä tulkinta elämästä esikaupungissa. Kerronta on visuaalisesti monipuolista ja kiinnostavaa: vaihtelevasti lähiksiä ja laajakuvaa, animaatiota ja realismia. Videossa on myös kekseliästä ääniraidan käyttöä: esimerkiksi hampaiden pesu kuuluu vain äänenä. Videossa on selkeä rakenne ja myös loppu, kun kaverukset jättävät jätskitikkunsa nurmelle. Video muistuttaa mainosta – elämä ja Mellunkylä maistuvat makealta. Tuomaristo kiinnitti huomiota, että Classic olisi pitänyt korvata paikallisella 3 Kaverilla, joka on uusi kontulalainen jäätelötehdas, ensimmäinen Helsingissä miltei sataan vuoteen.
 
Kunniamaininta Every exit is an entrance to another
Tekijät: Marjam Hussaini, Saskia Petäjä, Monire Hussaini ja Emilia Aro
Linkki: http://goo.gl/maps/0Kcpf
 
Kunniamaininnan saava video Every exit is an entrance to another kertoo tarinan. Jo videon nimi kertoo, että pitää poistua päästäkseen jonnekin. Videossa on pystytty tuomaan esiin omia juttuja: videossa on hieno oma musiikki, tarina käy omassa kodissa, videossa seikkailee ihmisiä tekijöille tärkeissä paikoissa, tuo esiin tyttöenergiaa ja omia fiiliksiä on osattu visualisoida kauniisti. Video on myös elämänmyönteinen. Video on taiteellisesti ja kerronnallisesti hyvin toteutetty. Siinä on hyviä kuvia, kuvakulmia ja jännitettä: esimerkiksi öinen hyppiminen vasten Kontulan ostarin silhuettia on hieno kohtaus. Löydetty tärkeitä urbaaneja elementtejä osana tarinaa – portit, alikulut, reitit, näkymät. Metro tekee videosta erityisesti itähelsinkiläisen. Video on kansainvälisen oloinen: esimerkiksi berliiniläisnuoret voisivat tehdä samankaltaisen videon. Tuomaristo jäi pohtimaan, mikä oli parakkirivin merkitys?KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi