Joulu, dekkarit ja Kontulan tulevaisuus olivat esillä kuunvaihteen tapahtumissa

Katsaus: Joulu, dekkarit ja Kontulan tulevaisuus olivat esillä kuunvaihteen tapahtumissa
 
 
Marras-joulukuun vaihtuessa Kontulassa järjestettiin perinteinen Kontulan ostarin Joulun Avaus, DekkariLauantai ja aluefoorumi Kontulan ostoskeskuksen kehittämisestä.
 
Perinteinen Joulun Avaus lauantaina 29.11. klo 11-13
 
Perinteinen Kontulan ostoskeskuksen perinteinen Joulun Avaus -tapahtuma järjestettiin Kontulan ostarin keskusaukiolla sekä Kontulatalossa ja Lähiöasemalla. Ohjelmassa oli ostarin keskusaukiolla mm. joulupuuro-, kahvi- ja glögitarjoilua sekä joulupukin ja Tiernapoikien vierailu. Ilmaisista Helmi Grillin, Kontumarketin ja Kontulan Huollon järjestämistä tarjoiluista nautti toistatuhatta ihmistä. Yleisö kiitteli tapahtumaa nimenomaan näistä yrittäjien järjestämistä tarjoiluista, koska muissa vastaavissa joulutilaisuuksissa Helsingissä ei tällaista maksutonta tarjoilua järjestetä. - Joulun Avauksen muissa tilaisuuksissa oli myös mukavasti väkeä. Kontulatalolla järjestettiin joulumyyjäiset Symppiksessä, Kontupisteessä palkittiin vuorostaan stipendeillä ”Minun Kontulani” -KuvaSkaban parhaiden teosten tekijät ja Wanhassa Postissa esitettiin kohtaus Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan-projektin nuorten ryhmän 6. joulukuuta ensi-iltansa saavasta ”Elinpiirejä” -näytelmästä. Kontulan lähiöasemalla tarjolla oli kansainvälinen kahvila ja lyhtytyöpaja. Lämminhenkisen Joulun Avaus -tapahtuman järjesti Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa.
 
Matti Rönkä DekkariLauantain vieraana Kontulan kirjastossa lauantaina 29.11. klo 13-15 
 
Kontulan ostoskeskuksen Joulun Avauksen perään yleisöllä oli mahdollisuus tutustua dekkarien maailmaan Kontulan kirjastossa, jonne kirjasto yhteistyössä KontuKeskuksen kanssa järjesti toista kertaa Kontulan DekkariLauantai -tapahtuman. Ajankohtaisen dekkarikirjallisuuden esittelyn lisäksi paikan päällä oli tv:stä tuttu uutisankkuri ja Viktor Kärppä -dekkareistaan tunnettu sympaattinen Matti Rönkä. Hänen haastatteluaan seurasi lähes kolmisenkymmentä kiinnostunutta.
 
Aluefoorumissa maanantaina 1.12. klo 18-20 Mikaelinkirkon seurakuntasalissa aiheena olivat Kontulan ostarin ja ympäristön suunnitelmat sekä yleiskaava
 
Mellunkylän aluefoorumin ajankohtaisena aiheena olivat Kontulan ostarin ja ympäristön suunnitelmat sekä uusi yleiskaava. Mukana keskustelemassa olivat mm. kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava, kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavapäällikkö Olavi Veltheim, itäisen toimiston toimistopäällikkö Anri Linden ja arkkitehti Kaisa Karilas sekä toimitusjohtaja Juha Karjula Kontulan Huollosta. Tilaisuuden veti Mellunkylä-lehden päätoimittaja Jouko Kokkonen ja sen järjesti Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hanke.
 
Tilaisuudessa vakuutettiin Risto Rautavan toimesta, että Kontulan ostari ja Mellunkylä ovat vahvasti mukana uudessa yleiskaavassa. Se ei näy itse yleiskaavan selostuksen teksteissä, mutta yleiskaavakartassa kylläkin. Vuoteen 2050 ulottuvassa kartassa mm. Kontulan ostoskeskus on merkitty liike- ja palvelukeskustaksi ja Mellunmäki lähikeskustaksi.
 
Erillisessä liitteessä eli yleiskaavan selvityksissä kerrotaan vähän tarkemmin, minkälaisia visioita kaupunkisuunnittelijoilla on Mellunkylän varalle. Alueen kehityksessä tärkeässä roolissa ovat erityisesti täydennysrakentaminen, tonttikohtainen lisärakentaminen sekä uudistava täydentäminen. - Toistaiseksi esim. Mellunkylän suunnitelmissa olleet täydennysrakentamishankkeet eivät vielä ole saaneet kunnolla tuulta alleen, koska taloyhtiöiden kanssa käydyissä neuvotteluissa asiosta ei olla päästy yhteisymmärrykseen. 
 
Yleiskaavan selvityksissä luetellaan kuusi Mellunkylän tulevaisuuden visiota:
1. Kivikon kaupunkirakennetta laajennetaan mahdollisuuksien puitteissa länteen
2. Raide-Jokeri 2 linjataan kulkemaan Kontulankaarta pitkin ja täydennetään sen vartta
3. Kontulan keskustaa kehitetään kaupallisten palvelujen, toimistojen ja asumisen keskittymänä ja tuetaan alueen täydentymistä entisestään
4. Mellunmäen keskusta-aluetta täydennetään
5. Runkoyhteys Mellunmäen keskustasta Vantaan suuntaan
6. Länsimäentien varsi tiivistetään kaupunkimaiseksi
 
Yleisökeskustelussa nousi esille myös kysymys siitä, minkä takia vieraskielisten osuus on niin suuri tietyissä Itä-Helsingin lähiöissä ja miksei yleiskaava reagoi tähän kehitykseen. - Vastauksena saatiin, ettei se ole niinkään kaupunkisuunnittelijoiden tehtävä, vaan enemmin kiinteistötoimen ja päättäjien ratkaistavissa.
 
Kontulan ostoskeskuksen osalta foorumissa näytettiin suunnitelmien tämänhetkinen tilanne. Tavoitteena olisi mm. saada ostarin ympärille asuntoja lähes tuhannelle ihmisille, mitä pidettiin yrittäjien taholta tarvetulleena asiana. Toisaalta todettiin myös, että esimerkiksi metroraiteen päälle rakentaminen on kallista. - Sijoittajien kiinnostusta osallistua ostarin kehittämiskustannuksiin rajoittaa vuorostaan ostarin tontin maanvuokrasopimuksen umpeutuminen vuonna 2020. Tältä osin sopimusneuvottelut olisi saatava käyntiin jo nyt. 
 
Aiemmin marraskuussa kaupunginjohtaja Jussi Pajusen luona vierailleen Kontula-delegaation tapaamisen seurauksena on, että 10 vuotta toteutumistaan odottanutta Kontulan kehittämishanketta vauhdittamaan varten pyritään perustamaan alkuvuodesta 2015 työryhmä, johon osallistuisivat virkamiesten lisäksi alueen asukkaat ja yrittäjät sekä mahdollisesti luottamushenkilöt Vetoa ja Voimaa Mellunkylään -hengessä. KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi