Mellunkylässä toukokuun loppupuolella tarjolla runsaasti suuria ja pieniä tapahtumia ja tilaisuuksia


Mellunkylässä toukokuun loppupuolella tarjolla runsaasti suuria ja pieniä tapahtumia ja tilaisuuksia 
 
Mellunkylä on toukokuun loppupuolella yksi Helsingin tapahtumien kaupunginosista. Tarjontaa on Fillarimessuista Kulttuurin Ilta -aluefoorumiin, Skidirock -festarista Ihana Kivikko -kyläjuhlaan, I. K. Inhan valokuvanäyttelystä Vesalan suureen Pihakirpputori -tapahtumaan. Lasten ohjelmaa, stadin slangia ja performanssia on vuorostaan tarjolla Kontulan ostarin Kesän Avauksessa 23.5.
 
> Fillarimessu Östersundomin kappelissa 17.5.
 
Östersundomin kirkossa järjestetään 17.5. klo 18.00 fillarimessu. Kirkolle pyöräillään Mikaelinkirkolta rauhallista vauhtia Jouko Kokkosen johdolla. Messu toimittavat Östersundomin kirkossa Sini Ikävalko ja Osmo Honkanen.
 
Iltapäivällä Mikaelinkirkolla alkaen klo 15 kiinnostuneita palvelee ennen lähtöä vapaaehtoisten pyöräpaja, johon voi tuoda pyöränsä pikkuhuoltoon ja saada vinkkejä pyörän kunnossapitoon.
 
Jouko Kokkonen kertoo klo 16.30 pyöräilyn historiasta Suomessa. Lähtö Östersundomiin tapahtuu klo 17.00. Messuun poljetaan reittiä Mikaelinkirkko–Kontulantie–Länsimäentie–Itäväylä–Kappelitie–Östersundomin kappeli. Poljettava matka on noin 8,5 kilometriä.
 
> Galleria Kontupisteessä "Helsinki 1908 ja nyt - Aikamatkalla I. K. Inhan valokuviin"
 
Onko Helsinki muuttunut sadassa vuodessa? Miltä I.K.Inhan 100 vuotta sitten kuvaamat paikat näyttävät nyt?
 
”Vanhat valokuvat loivat arkisen, mutta mukavan ja rauhallisen vaikutelman kaupunkimaisemasta. Tuli heti halu lähteä käveleksimään ympäri Helsinkiä ja katselemaan arkkitehtuuria ja maisemaa. Oman teokseni tein kuvankäsittelyohjelmalla. Teoksessani uusi ja vanha yhdistyy toisiinsa värien keinoin ja henkilöiden vaatetusta nykyaikaistamalla. Haluan teoksellani ilmaista jotain surrealistista, ehkä jopa luonnotonta, aikojen yhdistymistä.” (Lauri Seppänen, Helsingin yhteislyseon lukio, 1 vuosikurssi)
 
Helsinki kasvoi ja komistui 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja.
 
Runsaat 100 vuotta myöhemmin, keväällä 2015, Kontulassa sijaitsevan Helsingin yhteislyseon lukion opiskelijat lähtivät kulkemaan ja kuvaamaan Inhan reittejä Helsingin ydinkeskustaan, Katajanokalle, Eiraan ja Ullanlinnaan ja tekivät niistä omia tulkintoja. Aikamatkalla I.K.Inhan kuviin -näyttelyssä on esillä video-, valokuva-, kuvankäsittely- ja kollaasitekniikalla tehtyjä tutkimusretkiä historiaan - kahdensuuntaisia aikamatkoja nykyisyydestä menneisyyteen ja takaisin. Näyttelyn kirjallinen aineisto on tuotettu tyylilajeja vaihdellen. Osa teksteistä on vuoropuhelun muotoisia keskusteluja, kuvitteellisen vuonna 1908 eläneen henkilön kanssa ja osa tiedon ja havainnon pohjalta laadittuja lyhytesseitä.
 
”Pahoitteluni hyvä ystävä. Tarkoitukseni ei ollut teitä loukata vaan aivan puhdasta uteliaisuuttani tätä kysyin. Kuvassa oli näet tuntemani kirkon portaat ja katu jolla hyvin usein kuljen ja tämä herätti huomioni. Kuvaa kääntäessäni näin teidän osoitteenne ja siksi rohkaistuin tästä kysyä. Haluaisin vielä palauttaa teille mainitsemani kuvan ja siksi lähetän sen teille. Lisään vielä kuvan tästä paikasta minun ajaltani. Syvimmät pahoitteluni häiritsemisestänne.” J.L. Gråsten / 1908 (kuvitteellinen henkilö)
 
"HÄ?? Ai vieläkö sä tänne kirjotat. Se kuva o tuomiokirko portaist ja se oli mu kortti tolle mun frendille tuol tukholmas. Mä näköjää pudotin se tai jotai. Eksä postikorttia tunne kun näät sellase tai jotai. Jos kuvat kiinnostaa mee netist kattoo äläkä häiritse." T.T. / 2015 (kuvitteellinen henkilö)
 
Näyttely on osa I.K.Inhan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Valokuvataiteen museo on julkaissut I.K.Inhan Helsinki-kuvia Flickr-kuvapalvelussa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeusrajoituksia. 
 
Näyttely esillä: Galleria Kontupiste 13.5. — 5.9.2015 Kontupiste, Kontulatalo (Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4) | www.kontu.la
 
Näyttely avoinna ti–pe klo 9–18, la klo 12–17, ma suljettu. Vapaa pääsy.
 
Tapahtuma Facebookissa 
 
> Toukokuussa Elämää Afganistanissa -valokuvanäyttely Lähiöasemalla
 
Kontupisteen I. K. Inhan valokuvanäyttelyn lisäksi myös Kontulan Lähiöasemalla on valokuvanäyttely, jossa nähtävillä on Abdul Karimin kuvia elämästä Afganistanissa.
 
 > Eläkeläisten tanssitapahtuma Kontulan ostarilla 20.5.
 
Mellunkylän vireä Kontulan Eläkeläiset ry järjestää Kontulan HKL:n Harmonikkojen tahdittamina tanssitapahtuman Kontulan ostarilla keskiviikkona  20.5.klo 11.00 -12.30. Ohjelmassa lisäksi mm. laulua, zumbaa ja kahvitarjoilua. Vapaa pääsy.
 
 > Kirjailija Minna Lindgren Kontulan kirjastossa 20.5.
 
Ehtoolehto-kirjasarjastaan tunnettu kirjailija Minna Lindgren esittelee klassikkokiertueella oman suosikkiteoksensa Thomas Mannin Taikavuoren Kontulan kirjastossa 20.5. klo 18-19. Haastattelijana toimii Anna Kortelainen. Vapaa pääsy.
 
> Mellunkylän aluefoorumi ”Kulttuurin Ilta” 21.5. Kontulatalolla
 
Kulttuuri on aiheena kevään viimeisessä Mellunkylän aluefoorumissa torstaina 21.5. klo 18-20. Tilaisuus pidetään Kontulatalolla, Kontulan Symppiksessä. Paikan päällä paneelissa mm. Helsingin kulttuurikeskuksen, Kansallisteatterin ja paikallisten toimijoiden edustajat. Samalla kerrotaan myös KontuFestarin ohjelmasta vuonna 2015. Vapaa pääsy.
 
> Skidirock Kurkimäessä 22.5.
 
Jo perinteiseksi muodostunut Skidirock festivaali järjestetään 20. kerran perjantaina 22.5. klo 9.30-14.00 leikkipuisto Kurkimäen piha-alueella (Karpalokuja 7). Luvassa on jälleen monenlaista menoa ja meininkiä. Lavan ohjelma näyttää seuraavalta:
 
Keinutien ala-asteen kuoro 9.30 – 9.40
Pk Viklan lapset/Kidols voittaja 9.45 – 9.55
Minni Ilmonen ( KOTO esitys ) 10.00 – 10.15
Maddaleena lastenshow 10.30 -11.00
Mimmit 11.15 – 11.45
Mikko Perkoila ( esitys & työpaja aiemmin ) 12.00 -12.30
Fazzitazzi 12.45 – 13.15 
Dream On Big Band 13.30 – 13.45
 
Festarialueella tarjolla on myös mm. askartelupisteitä, kasvomaalausta, liikennekaupunki, pelikenttä, myyntikojuja ja paljon muuta kaikkea kivaa. Vapaa pääsy.
 
 > Lasten ohjelmaa, stadin slangia ja performanssia Kontulan ostarin Kesän Avauksessa 23.5.
 
Kontulan ostoskeskuksen yriittäjäyhdistyksen järjestämässä ostarin Kesän Avauksessa lauantaina 23.5. klo 10-14 tarjolla on monenlaista ohjelmaa. Tapahtuma toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Stadin Slangi ry:n kanssa. Metrokappeli vuorostaan tuottaa lastentapahtuman ostarin lastenaukiolle ja Kontula-Seura järjestää aamupäivällä kukkien istutustalkoot ostarin keskusaukiolla. Tapahtuman yhteydessä avataan myös sähköinen infotaulu Kontulan Huollon ikkunassa ja Kontulan Suutarin uudenlainen huoltopiste Fillaribaari avaa toimintansa. Kesän Avaukseen on vapaa pääsy.
 
Itse ohjelman osalta, klo 10-13 lastenaukiolla pidetään lastentapahtuma, jossa kuullaan ja nähdään mm. Metrokappelin bändiä, King´s Kids -tanssiryhmää, Jippii-kuoroa ja Klovnin sydän -esitys. Tarjolla on myös kasvomaalausta, mehua ja keksiä sekä ilmapalloja. - Ostarin keskusaukiolla vuorostaan maineikas Slangikuoro esiintyy klo 11.30-12.00, jonka jälkeen klo 12-13 kunniabamis Lasse Liemola ja Ollibull bamlaa stooreja stadista ja Emma Jäntti pitää Stadi-aiheisen tietovisan. Lisäksi Ollibull esittää Biisejä stadista.
 
Klo 13 lähtien kuva-ja yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi ja tanssija-koreografi Pia Lindy/Kulttuuriyhdistys Lilan Kontulan taidekuuri -hanke yhdessä Kontulan eläkeläiset ry:n kanssa esittävät Kontulan ostarin Kesän Avauksen yhteydessä "Mielen osoituksia läheltä, aiheesta hyvä elämä täällä - kuvan ja liikkeen slangia". Tämän lisäksi Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan -hanke on myös mukana Kesän Avauksessa.
 
 > Ihana Kivikko sunnuntaina 24.5. Kipinäpuistossa
 
Kivikon vuosittainen kyläjuhla järjestetään sunnuntaina 24.5. klo 10-14 Kipinäpuistossa. Esiintymässä mm. StoneBros, Kengurumeininki-duo, Bizzy ja Kattikopla. Tanssiesityksistä vastaavat Baladi ry:n ja Kivikon itämaiset tanssijat. Ohjelmassa myös mm. ilmaista hevosajelua, askartelua, partiotoiminnan esittelyä sekä Marjaniemen VPK:n kalustoesittelyä ja alkusammutusharjoituksia. Paikan päällä lisäksi kirpputori, FC Kontun futiskenttä ja Galleria Kivikko. Tarjolla mm. makeaa ja suolaista popsittavaa hattaroista makkaraan. Vapaa pääsy.
 
> Vesalan pientaloalue muuttuu pihakirppikseksi 24.5.
 
Vesalan pientaloalue muuttuu sunnuntaina, 24. toukokuuta suureksi Pihakirpputoriksi kello 11–15 välisenä aikana. Tapahtuman taustaorganisaationa on Vesalan Pienkiinteistöyhdistys ry.  
 
Pihakirpputori kattaa koko Vesalan pientaloalueen ja ennalta mukaan on ilmoittautunut jo yli 60 omakoti- tai rivitalo-osoitetta. Myyntipöytiä on yli 150.
 
Myynnissä on lasten- ja aikuisten vaatteita, leluja, urheiluvälineitä, astioita, kirjoja, kalastustarvikkeita, elektroniikkaa, autotarvikkeita, huonekaluja, polkupyöriä yms. pientavaraa ”unelmalöytöinä”. Katujen varsilla on myös lukuisia pop up -kahviloita herkullisine tuotteineen ja myös grilli on kuumana monessa osoitteessa. Alueella on myös mahdollista kuulla monenlaista musiikkia.
 
Pihakirpputorille on helppo tulla julkisilla liikennevälineillä. Kontulan Metrolta pääsee bussilla 94 A Kotikonnuntien päätepysäkille, bussi 94 vie Kontulankaaren päätepysäkille ja bussi 95 tuo matkustajat Nesteen huoltoaseman viereiselle pysäkille Koskenhaantiellä.
 
Kartan tapahtumasta, johon on merkattu kaikki ennalta ilmoittautuneet, näkee ja voi tulostaa Vesalan Pienkiinteistöyhdistys ry:n facebook -sivuilta tai noutaa Pihakirppiksen Infopisteestä osoitteesta Koskenhaantie 34.  Myyjiltä voi myös pyytää tapahtuma-alueen karttoja.
 
> Etupihat kauniiksi: Taimitori järjestetään Luupissa keskiviikkona 27.5. klo 17–20
 
Kontulan nuorten toimintakeskus Luuppi, Kontulan kirjasto, Kumpulan koulukasvitarha ja Kontulan nuoret järjestävät yhdessä toukokuussa ”Etupihat kauniiksi” -tempauksen.
 
Nuorten toiveesta alkanut Etupihat kauniiksi – tapahtumasarja antaa Kontulan asukasyhteisölle mahdollisuuden osallistua oman asuinalueensa kehittämiseen. Asukaslähtöisyys ja yhteistyö alueen toimijoiden kesken ovat avaintekijöitä lähiöiden kaupunkikulttuurin ja –ympäristön kehittämisessä. 
 
Tapahtuma alkoi kasvilaatikoiden nikkarointipäivillä 8-9.5. Kontulan kirjaston ja Luupin edustalla.
 
Taimitori vuorostaan järjestetään keskiviikkona  27.5. klo 17–20. Kirjastossa on samanaikaisesti puutarhakirjanäyttely ja Luupin ja kirjaston etupihalla voi vaihtaa omia taimia. Lapset saavat tehdä kylvöjä ja nuoret istuttavat taimia aiemmin nikkaroimiinsa kasvilaatikoihin.
 
Kirjasto ja Luuppi kastelevat kasveja kesän ajan.
 
Nuorille löytyy kesällä muutenkin paljon tekemistä. Kannattaa katsoa, mitä harrastusmahdollisuuksia on tarjolla, osoitteessa harrashaku.fi
 
> Kesäkuussa Helsinki-päivän OstariFestari viettää 10-vuotisjuhliaan perjantaina 12.6.
 
Helsinki-päivän koko perheen maksuton OstariFestari-tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo kymmenennen kerran perjantaina 12.6. klo 13–20 Kontulan ostoskeskuksessa.
 
Helsinki-päivänä on luvassa monenlaista ohjelmaa jo aamusta aina iltaan asti. Ennen OstariFestarin alkua Kontula-Seura tarjoilee 12.6. klo 9-11 ostarin keskusaukiolla Helsinki-päivän aamukahvit alueen asukkaille. OstariFestarin päälavalla nähdään päivän mittaan klo 13-20 mm. Puistokabaree -musiikkiteatteriesitys, Matala Kynnys -yhtye, Stadin Juhlaorkesteri, Mikaveli, Helsinki Cigarbox Experience sekä Pelle Miljoona bändeineen. - Helsinki-päivää vietetään myös muulla Kontulan ostarilla, mm. Kontulatalon asukastila Wanhassa Postissa järjestetään klo 14-16 KännykkäKuva -klinikka, jossa julkaistaan kesän mittainen Mellunkylän Kesä -kännykkäkuvakilpailu ja kello 16–18 Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan -projekti järjestää siellä tilaisuuden, jossa on mahdollisuus kuulla tulevasta, nähdä jotakin menneestä tai ihmetellä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
 
Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy. OstariFestarin järjestää Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi