Poliittisen valokuvan festivaali tuo Oksana Yushkon valokuvanäyttelyn Kontupisteeseen

Balaklavan sotilasorkesterin johtaja Alexander poseeraa valokuvaa varten ja laulaa laulua kotikaupungistaan. Kuva: Oksana Yushko


Poliittisen valokuvan festivaali saapuu Helsinkiin ja tänä vuonna teemana on kotimaa. Edellämainitun teeman alla pohditaan, miten valokuvilla rakennetaan paikkaan kuulumisen ja yhteenkuulumisen tunteita, mutta myös ulossulkemisen merkityksiä ja ennakkoluuloja. Mitä kaivataan, kun kaivataan kotiin?
 
Suomen valokuvataiteen museoon ja muihin näyttelypaikkoihin helmi-huhtikuussa laajentuva festivaali koostuu kansainvälisistä valokuvanäyttelyistä ja mittavasta keskusteluohjelmasta. Itä-Helsingissä tapahtumapaikkoja ovat Itäkeskuksessa Stoa sekä Kontupisteen Galleria Kontulassa. 
 
Oksana Yushkon valokuvanäyttely Kontupisteessä vie meidät Krimille. Balaklava on pieni kaupunki Krimin niemimaalla Mustan meren rannalla. Neuvostovallan aikana se oli täysin suljettu, koska siellä sijaitsi sotilaallinen sukellusvenetukikohta. Yli 30 vuoden ajan kaupunkia ei käytännössä ollut olemassa ulkomaailmalle. Hyvin palkatut ja erityisistä eduista nauttivat ihmiset työskentelivät sotilastukikohdassa, eikä edes perhe päässyt vierailemaan alueella ilman hyvää syytä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1992 Balaklava ja koko sotilaskalusto jaettiin kahtia Venäjän ja Ukrainan välillä. Kahden laivaston läsnäolo kaupungissa aiheutti jatkuvia konflikteja.
 
Valokuvaaja Oksana Yushko on kuvannut Balaklavalla sen asukkaita. Neuvostoliiton romahdus teki aiemmin etuoikeutetuista upseereista ylenkatsottuja ihmisiä. He puolestaan tarrautuivat menneisyyteen. Balaklava on paikka, jossa asukkaiden käsitys kotimaasta usein liittyy ideologiaan. Neuvostoideologia on yhä monen Balaklavaisen ihmisen kotimaa. Yushkon kuvasarja valmistui juuri ennen kuin Venäjä miehitti Krimin helmikuussa 2014.
 
Balaklava:The Lost History -sarja esillä Galleria Kontupisteessä 20.2.-30.4.2016. Näyttelyn avajaiset perjantaina 19.2.2016 klo 16–18.
 
Poliittisen valokuvan festivaalin ohjelma: www.pvf.fiKontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi