Nuorisojoukko pahoinpiteli ohikulkijoita Kontulassa helmikuussaPoliisi tiedotti 2.3. nuorisojoukon helmikuussa Kontulassa tekemästä rikoskokonaisuudesta. Alla poliisin tiedote asiasta.
 
"Helsingin poliisi tutkii perjantain 19.2.2016 ja lauantain 20.2.2016 välisenä yönä Kontulan ostoskeskuksen läheisyydessä tapahtuneita pahoinpitelyitä ja omaisuuden anastuksia, joihin epäillään syyllistyneen useita 15 - 17-vuotiaita nuoria poikia. Nuorisoporukka muodostui toisensa jollakin tavalla tuntevista pojista ja tytöistä, jotka olivat kokoontuneet Kontulaan viettämään aikaa. Poikien joukossa on sekä kantasuomalaisia että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.
 
Rikokset tapahtuivat heti puolenyön jälkeen. Ensimmäisessä tapauksessa neljä 23 - 25-vuotiasta miestä kohtasi kertomansa mukaan noin 15 - 20 nuoresta koostuneen nuorisoporukan Kontulantien alikulkutunnelissa Emännänpolulla. Tupakan pyytämisestä alkunsa saanut sanaharkka johti siihen, että nuorisoporukasta hyökättiin miesten kimppuun. Kolme neljästä miehestä joutui pahoinpitelyn kohteeksi. Uhreja lyötiin nyrkeillä ja potkittiin. Lyönnit ja potkut kohdistettiin mm. uhrien päähän ja näiden seurauksena kaksi kolmesta uhrista menetti tajuntansa. Pahimmat vammat sai uhri, jolta murtui pahoinpitelyn seurauksena leukaluu. Yhdeltä uhrilta anastettiin tapahtuman yhteydessä lompakko.
 
Tekijöiden poistuttua paikalta uhrit olivat menneet koteihinsa ja sitä kautta hakeutuneet myöhemmin sairaalahoitoon.
 
Esitutkinnan tässä vaiheessa poliisi tutkii tapahtumaa kahtena törkeänä pahoinpitelynä ja ryöstönä.
 
Toisessa tapahtumassa heti edellä kuvattujen pahoinpitelyiden jälkeen noin 30 nuoren joukko kohtasi kolme 31 - 41-vuotiasta naista, joista yhdeltä anastettiin puhelin kädestä. Tästä syntyneen tilanteen "selvittelyn" aikana nuorisoporukka sai anastettua toiseltakin naiselta puhelimen. Myös kolmannelta naiselta anastettiin puhelin, mutta hän onnistu saamaan sen takaisin. Naiset joutuivat tilanteessa myös seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, sillä osa nuorisoporukan jäsenistä "tuli iholle" ja teki erilaisia seksuaalisia ehdotuksia naisille. Heitä uhattiin myös hakkaamisella, mutta kukaan naisista ei joutunut suoranaisen fyysisen väkivallan kohteeksi.
 
Naisiin kohdistuneista rikoksista tehtiin ilmoitus heti hätäkeskukseen ja poliisi otti samana yönä tapahtumaan liittyen kiinni kaksi nuorta.
 
Naisiin kohdistuneita rikoksia tutkitaan varkauksina, varkauden yrityksenä ja laittomina uhkauksina.
 
Lauantain 20.2.2016 ja sunnuntain 21.2.2016 välisenä yönä heti puolenyön jälkeen Kontulantien bussipysäkillä ostoskeskuksen kohdalla kaksi nuorta poikaa pummasi tupakkaa kahdelta pysäkillä seisseeltä mieheltä. Vuosina 1972 ja 1973 syntyneet miehet eivät antaneet tupakkaa, jonka jälkeen pojat ryhtyivät pahoinpitelemään miehiä. Nyrkein tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena molemmat uhrit kaatuivat maahan, jolloin toisen uhrin hallusta yritettiin anastaa omaisuutta.
 
Asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja ryöstön yrityksenä. Uhreille ei syntynyt pahoinpitelyjen seurauksena vakavia vammoja.
 
Sama kaksikko jatkoi matkaa ostoskeskukselle ja siellä tapaamansa miehen kanssa palasivat alikulkutunneliin. Täällä pojat pummasivat mieheltä tupakkaa ja kieltävän vastauksen saatuaan alkoivat pahoinpidellä nyrkein miestä. Mies sai kasvoihinsa vähäisiä vammoja.
 
Pojat lähtivät uudelleen ostoskeskukselle ja nähtyään sinne saapuvan poliisiauton, pakenivat paikalta ajautuen lopulta ostoskeskuksen vastakkaiselle puolelle Isännänpolulle. Siellä toinen pojista ryhtyi suusanallisesti "haastamaan" vastaan tulleen ulkomaalaisen pariskunnan miestä tappeluun. Miehen ilmoittaessa ottavansa haasteen vastaan, hän oli riisunut päällystakkinsa ja antanut sen puolisolleen. Ennen kun "haastaja" ja "haastettu" ehtivät aloittaa minkäänlaista tappelua, toinen pojista oli yllättäen lyönyt tai potkaissut miestä takaapäin niin, että mies oli kaatunut maahan. Sen jälkeen molemmat pojat jatkoivat miehen pahoinpitelyä. Uhri menetti tilanteessa tajuntansa ja hän sai vammoja kasvoihinsa. Tekoa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.
 
Poliisi on pääpiirteissään selvittänyt oheisen rikoskokonaisuuden ja siihen osallistuneet nuoret. Jo saman viikonlopun ja alkuviikon aikana poliisi otti rikosperusteisesti kiinni nuoria, joilta oli saatavissa selvitystä tapahtumiin. Esitutkinnassa selvisi, että yksi 15-vuotias poika oli ollut mukana sekä lauantaina että sunnuntaina tapahtuneissa rikoksissa. Kuulusteluissa selvisi myös, että ainakin osa pahoinpitelyistä sai alkunsa siitä, että osa nuorista halusi näyttää muille nuorille "olevansa kova jätkä". Kuulustelujen perusteella on selvinnyt, että lauantaina paikalla on ollut ainakin 15 nuorta, joista ilmeisesti kolme on osallistunut varsinaisiin pahoinpitelyihin ja kolme muuta omaisuuden anastuksiin tai anastuksen yrityksiin. Suurin osa nuorista on ollut paikalla vain sivustaseuraajana.
 
Esitutkinnan aikana on ollut pidätettynä 12 nuorta, joista poliisin vaatimuksesta Helsingin käräjäoikeus vangitsi kaksi tapahtumien päätekijöiksi epäiltyä nuorta. Esitutkinta asiassa on edennyt ja nyttemmin vangitut pojat on jo vapautettu. Koska rikoksesta epäillyt ovat alaikäisiä, asian esitutkinta pyritään saattamaan loppuun mahdollisimman nopeasti."KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi