Nämä asiat muuttuvat vuoden 2017 alussa 
Vuonna 2017 moni asia muuttuu. Mellunkylä -lehti kokosi joitakin keskeisiä nyt alkuvuodesta voimaan tulleita asioita. 
 
Eläkkeelle entistä vanhempana
 
Vanhuuseläkeiän alaraja nostetaan vähitellen 63 vuodesta 65 vuoteen. Muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia. 
 
Työaika pitenee
 
Kilpailukykysopimus tuo tämän vuoden alussa työajan pidennyksen. Vuositasolla pidennys on 24 tuntia eli viikossa 30 ja päivässä kuusi minuuttia. Pidennys tehdään eri liitoissa ja eri työpaikoissa eri tavoin.
 
Ansiotuloverotus kevenee...
 
Palkansaajien ansiotuloverotus kevenee noin 0,6 prosenttiyksikköä. Vaikka veroprosentti pienenee, kilpailukykysopimus nostaa samaan aikaan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua.
 
Peruspäivärahan enimmäiskesto lyhenee
 
Peruspäivärahan enimmäiskesto lyhenee 500 päivästä 400 päivään.
 
Tarjolla liikkuvuusavustusta
 
Työttömyyskassat alkavat maksaa vuoden alusta liikkuvuusavustusta, jonka tarkoituksena on tukea työn vastaanottamista pitkän työmatkan päästä. Avustuksen suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa.
 
Perustoimeentuloasiat kunnasta Kelaan
 
Perustoimeentulotuki on siirtynyt kunnilta Kelan hoidettavaksi 1.1.2017. Kunnan sosiaalitoimisto voi harkintansa mukaan myöntää edelleen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Toimeentulotukea saa muutoksen jälkeen samoihin menoihin kuin ennenkin.
 
Lääkekorvaukset muuttuvat vuonna 2017
 
Vuonna 2017 voimaan tulevista lääkesäästöistä monet liittyvät Kelan lääkekorvauksiin. Esimerkiksi diabeteslääkkeet siirretään alempaan 65 % erityiskorvausluokkaan, johon kuuluu myös sepelvaltimo- tai verenpainetautilääkkeitä. Insuliinivalmisteet kuitenkin korvataan ylemmässä erityiskorvausluokassa (100 %) kuten ennenkin. Lääkekustannusten vuosiomavastuu eli lääkekatto kuitenkin pienenee. Vuonna 2017 se on 605,13 euroa kalenterivuodessa (610,37 euroa vuonna 2016). Jos vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.
 
Perustoimikokeilu alkaa
 
Perustoimikokeilu alkaa tammikuussa. Kokeiluun arvottiin 2 000 ihmistä, joille maksetaan 560 euroa perustuloa kuukaudessa kahden vuoden ajan. 

Kaikilla oikeus pankkitiliin
 
Vuoden alusta kaikilla on oikeus pankkitiliin ja verkkopankkitunnuksiin, esimerkiksi maksuhäiriömerkintä ei voi enää olla este tilin saamiselle. Lakimuutos perustuu EU-direktiiviin. 
 
Polttoaineverotus kiristyy 2017
 
Moottoribensiinin verotus nousee keskimäärin kolme prosenttia sekä dieselöljyn verotus noin viisi prosenttia. Bensiinin ja dieselöljyn runsaan kahden sentin veronkorotus litralta tarkoittaa keskimääräiselle henkilöautoilijalle 30–35 euron lisämenoa vuodessa.
 
Liikennevakuutus muuttuu vuonna 2017
 
Lakimuutoksen jälkeen esimerkiksi liikennevakuutuksen bonuskertymä  ei ole enää auto- vaan kuskikohtaista.
 
Parveketupakoinnin kieltäminen helpottuu
 
Kunnissa ryhdytään käsittelemään taloyhtiöiden hakemia tupakointikieltoja tammikuun alussa. 

Opiskelijoiden asumistukeen muutoksia
 
Opiskelijan opintotukeen kuulunut asumislisä on ollut henkilökohtainen, mutta yleinen asumistuki maksetaan ruokakuntakohtaisesti. Nyt yhteisellä vuokrasopimuksella asuvia kämppäkavereita aletaan kohdella yhtenä ruokakuntana.
 
Makeiset halpenevat
 
Makeisten ja jäätelön valmistevero poistuu. Alustavien arvioiden mukaan veron poistuminen voi alentaa makeisten hintoja keskimäärin 15–25 prosenttia ja jäätelön hintaa jopa 30–40 prosenttia.

Postimaksut muuttuvat 
 
Postimaksut muuttuvat eli entinen jako 1. ja 2. luokkaan poistuu tammikuun alussa. Jatkossa ovat käytössä vain kotimaan ja ulkomaan taksat sekä joulupostimaksut.
 
Rahapeliyhteisöt yhdistyvät
 
Nykyiset kolme rahapeliyhteisöä (Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys RAY ja Fintoto) yhdistyvät ensi vuoden alusta uudeksi valtion kokonaan omistamaksi rahapeliyhtiöksi. Uuden yhtiön nimi on Veikkaus Oy.KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi