Kontulan ostari (Keskustelut)


Kaamea meteli leikkipuisto Kiikussa Kirjoitettu 19.7.2016 21:13

Leikkipuisto Kiikku on näköjään ja kuulujaan ahkerassa käytössä iltaisin näin kesäaikaan ja hyvä niin, mutta siellä pidetään aivan mieletöntä meteliä myöhään iltaan asti. Kirkumista ja huutamista voisi kyllä vähän rajoittaa, tässä vieressä kuitenkin asuu porukkaa ja näin kesällä ikkunoita olisi mukava voida pitää auki muulloinkin kuin puolen yön jälkeen.
Asiasta kerran me naapurit sanottiinkin, mutta saimme päällemme mm. huorittelua ja muuta vastaavaa esiteini-ikäisiltä pojilta. Leikkipuistossa on siis aivan pienoäkin lapsia leikkimässä, äitejä myös lukuisia, mutta kun kaikki, myös aikuiset, huutavat yhtä aikaa, on mökä aika mittavaa.
Mitenköhän tästä asiasta voisi keikkipuiston käyttäjiä informoida niin, ettei tulisi turhaa kulttuurien välistä konfliktia? Vai onko tässä vaan koetettava elää mekastuksen keskellä illat ja viikonloput siihen asti kunnes sää kylmenee? Hieman on kohtuutonta.

Vallan vahtirakkia pyörryttää Kirjoitettu 7.1.2015 06:41

Luin joulukuussa jaettujen sosiaali ja terveysviraston kaupunginosayhdistysten avustusten summia. Pienempää ihmistä huimaa. Sekä Myllypuroon että Kontulaan seuroille 15-25 tonttua vaille satatonnia. Sitten pienempiä summia sinne tänne muihin kaupunginosiin. Ei meillä mikään rahapuha Helsingissä ole. Rahaa jaetaan ja hyvä niin. Kivempaa se niin on (?). Ps. Jäkärläntien kolmio on edelleenkin vinossa

Re: Halla-Aho haastaa jne Kirjoitettu 7.1.2015 06:35

Kiitos. Luin. Ensimmäistä kertaa. Hyvä teksti, ei siinä mitään. Hyvää alkanutta vuotta.

Jaana Vesterinen-Prähky Kirjoitettu 5.1.2015 15:20

Hei ja kiitos kysymästä. Ohjaan sinut lukemaan Timo Soinin plokia, jossa hän käsittelee aihetta.

http://timosoini.fi/2015..moniaaninen-kansanliike/

Hyvää uutta vuotta! :)

Halla-Aho haastaa Soinin. Mitä sanoo Vesterinen-Prähky? Kirjoitettu 4.1.2015 16:35

Perussuomalaisten kannatus oli tuoreessa Ylen gallupissa vaalikauden alhaisin: 13,3 prosenttia. Samalla Halla-Aho näyttää haastavan Soinin maahanmuuttovastaisuutensa kautta. Mitä kantaa otatte tähän? Otatteko?

Pienituloinen ilman brändiä Kirjoitettu 26.12.2014 15:02

"Köyhä kapitalisti?" -nimimerkki viitannee köyhään, joka kuitenkin haluaisi olla rikas ja rikastua... eli ongelma on enemmän asenteessa kuin talouden tilassa. "Mieluummin rikas kommunisti kuin köyhä kapitalisti?" (kuka-sanoi-näin)

Herbert Walther Kirjoitettu 23.12.2014 14:32

Onpa outoja joulutervehdyksiä. Että ihan "Kontulan asukaspohjan rakenteellisia muutoksia" kaivataan. Miten olisi jos kuitenkin muistaisimme Veikko Lavin sanat: "Jokainen ihminen on laulun arvoinen".

Ongelmat esiin Kirjoitettu 23.12.2014 10:45

Ongelmia ei suinkaan laiteta piiloon vaan tuodaan esiin. Kyllä päihteidenkäyttäjien paikka on jossakin muualla kuin ostoskeskuksen keskeisimmällä paikalla. Päättäjien olisi hyvä huomata, että Kontula olisi oivallinen paikka saada töissäkäyviä veronmaksajia kaupunkiin. Kontulan asukaspohjan rakenteellisella muutoksella olisi työllistävä ja taloudellisesti tuottava vaikutus kaupungille. Nyt suurin osa ihmisistä lähtee hakemaan palvelut ja ostoksensa muualta, koska ostoskeskuksen ympäristö kaikkine ongelmineen on niin luotaantyöntävä.

Jotakin sentään Kirjoitettu 23.12.2014 10:28

Onko Symppiksestä tehty päihteetön paikka, HIENOA jos on. Vielä kun saatas Alko pois ja 10 kapakkaa, niin alkaisi olla yhtä laadukas kuin Myllikän ostari, jonka ympärille on rakennettu asuntoja ihmisille kapakoiden sijaan. Upeaa työtä Myllikässä. Olenkin alkanut käyttää sitä ostospaikkana, koska sen ympäristö on niin kotoisa ja mukava. Kiitos kaupungin suunnittelijoille. Toivottavasti samaa upeaa suunnittelua on tulossa Kontulaan.

Köyhä prole Kirjoitettu 6.4.2014 23:22

Nimimerille köyhä kapitalisti. Mikä ihme on köyhä kapitalisti? Sellainen joka kerää muille rahaa vai mikä?

MH Kirjoitettu 6.4.2014 14:42

Lopettaako Helsinki kaikki matalankynnyksen päihdepalvelut? Symppis on mielestäni edistyksellinen ja mallipaikka välittämisestä ja avusta. Ymmärrän, että raha voi olla tiukalla, mutta hitto vieköön, kyllä jotenkin pitäisi katsoa tärkeysjärjestyksessä mitä pidetään ja mitä ei.

Ongelmat piiloon Kirjoitettu 1.4.2014 20:52

Symppiksestä tulee päihteetön paikka, sanovat. Nyt kaikki valittajat ja päättäjät on kai saaneet tahtonsa läpi? Ei oo kohta narkkareita ostarilla ainakaan sen takia.

Jaana Vesterinen-Prähky Kirjoitettu 17.3.2014 11:51

Olen paljasjalkainen itähelsinkiläinen. Vietin lapsuuteni Roihuvuoressa, kasvoin nuoruuteni Herttoniemessä, jonka jälkeen olen vuodesta 1992 lähtien asunut Kontulan kupeessa Mellunkylässä.

Tiedän minkälaisessa kaupunginosassa asun: Helsingin itäisessä suurpiirissä, jossa asuu 36 000 asukasta, joista noin 13 000 Suomen suurimmaksi kutsutussa lähiössä – Kontulassa, jota metsäisten ja väljien asuinkorttelien lisäksi rytmittävät monet erikokoiset puistot. Kontulalla on vahva alueellinen maine perinteisenä lähiönä, joka tunnetaan vuokra-asuntovaltaisuudestaan ja väestön verrattain alhaisesta tulotasosta. Alueen maineeseen on välttämättä vaikuttanut media sekä 1960-luvulta alkanut yleinen lähiökritiikki, joka usein kohdistetaan Kontulaan. Tämä on nähtävissä edelleen toimittajien kiinnostuksena aluetta kohtaan.

Aalto-yliopisto on tutkinut Helsingin kaupunginosia ja sitä miten asukkaat ne kokevat ”onnen paikkoina”. Kerron tässä omistani.

Onnenpaikkani eivät keskity vain yhteen kohtaan Kontulaan ja itse asiassa ne hajaantuvat aika tasaisesti eri puolille. Myös ostarin alueelle sijoittuu niistä muutama. Parasta Kontulassa on se, että voin liikkua minne tahansa kävellen tai pyöräillen. Liikkuminen on sujuvaa, kulkuväylät ovat tilavia ja voin esimerkiksi pyörämatkan aikana kotoa anoppini luokse Emännänpolulle ihailla kaunista ympäristöä. Erittäin positiiviseksi koen sen, että täällä on hyvä harrastus – ja tekemismahdollisuudet.

Perheen kanssa käytämme viereisen liikuntapuiston palveluja ja hiihdämme sekä käymme kävelyllä kelkkapuiston ympäristössä tai Kontulan ulkopuolella olevassa Kivikon ulkoilupuistossa. Julkisilla liikkuminen on sujuvaa ja ympäristö on siisti, muun muassa grafiittien poistamisesta huolehditaan tehokkaasti. Ostarilla kohtaan tuttujani, käymme uimahallissa, apteekissa, kaupassa ja Suomen parhaassa ruokapaikassa – Helmi-grillissä. Käytämme lisäksi kirjaston palveluja ja hienosti järjestetyn nuorisokeskuksen Luupin sekä Puupajan toimintamahdollisuuksia. Hyvänä kehityssuuntana näen Kontulan ulkopuolella erityisesti Myllypuron alueen, johon on noussut uudisrakennuksina iso uusi terveysasema sekä ostarin alue ja lähivuosina uusina asuntoja sekä Metropolian ammattikoulu.

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan Kontulan alue on mainettaan parempi mutta tietyt paikat koetaan rauhattomiksi, jonka vuoksi niissä liikkuva saattaa tuntea sosiaalisen turvallisuutensa heikoksi. Tutkimusvastausten perusteella Kontulasta korostui kolme positiivista vahvuutta, verrattuna muihin mukana olleeseen 10 kaupunginosaan:

- Kontulassa asuvat pitävät huolta ympäristöstään,
- heistä autolla liikkuminen on sujuvaa ja
- alueella asumisen hinta sekä laatusuhde ovat kohdallaan.

Arvio sopii Kontulaan kuin sulka hattuun, sillä alue sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella ja väljästi rakennetut piha-alueet ovat mahdollistaneet mm. lähiöille tyypilliset laajat parkkipaikka-alueet. Asuntojen hintataso on pysynyt Kontulassa suhteellisen maltillisena, ja erityisesti viime vuosina toteutetut lähiöprojektit ovat mahdollisesti vahvistaneet mm. tunnetta ympäristöstä huolta pitävistä asukkaista. Toki kehittämistäkin löytyy.

Hyvinä ja huonoina koetut paikat Kontulassa sekä laatutekijät

Aalto-yliopiston tutkimuksessa Kontulalaiset paikansivat alueeltaan enemmän myönteisiä kuin kielteisiä paikkoja, suhdeluku oli 1,7 (myönteisten paikannusten määrä oli 364 ja kielteisten oli 214). Suhteessa muihin kaupunginosiin kontulalaisten vastausprosentti oli melko alhainen ja myös paikannuksia tehtiin melko vähän. Kielteisten pistealueiden suma muodostuu kuitenkin Kontulan ostoskeskuksen alueelle, jonne tutkimukseen vastanneet asukkaat merkitsivät selkeästi enemmän kielteisiä kuin myönteisiä paikkoja.

Aalto-yliopiston tutkimus mittasi seuraavia alueellisia laatutekijöitä: toiminnallinen laatu, sosiaalinen laatu, ulkoinen ilme ja ilmapiiri. Kontulan osalta myönteiset laatutekijät hajautuivat enemmän kuin kielteiset. Kontulassa asuvat arvostavat asuinalueensa sosiaalista laatua ja ilmapiiriä, kun taas toiminnallinen laatu ja ulkoinen ilme eivät saa aivan yhtä paljon mainintoja. Kuitenkin Kontulan ostari ja sen lähiympäristö on koettu sosiaaliselta ja ulkoiselta ilmeeltään sekä ilmapiiriltään negatiivisena mutta korostaneet myönteisenä seikkana ostarin toiminnallista laatua (lähipalvelujen saatavuutta). Tutkimuksessa välittyy hyvin myös liikunta – ja viheralueiden tärkeys Kontulan asukkaille, sillä näille alueille ovat asukkaat merkinneet ainoastaan myönteisesti koettuja seikkoja.

Verrattuna muihin kaupunginosiin Kontulan alueelliset toimintamahdollisuudet verrattuna muihin kaupunginosiin saivat siis paremman arvosanan mutta sosiaalinen ilmapiiri koettiin heikommaksi.

Tutkimuksessa vastaajilla oli mahdollisuus kommentoida elinympäristön laatua myös
omin sanoin. Kontulassa asuvat nostivat esille vastauksissaan eniten sosiaaliseen ilmapiiriin ja sosiaaliseen turvattomuuteen liittyviä kommentteja. Niissä viitataan eri sosiaalisiin ryhmiin (”juopot”), joiden läsnäolo joko aiheuttaa sosiaalista turvattomuutta tai on yleisesti kielteisesti mielletty. Kyseisiä ryhmiä on yhdistetty niin ”kerrostaloalueille” kuin ”vuokrataloalueille” ja lisäksi Kontulan ”ostarin” seutu nousee tässä kohdin esille kielteisesti. Vastavuoroisesti Kontulalaiset ovat paikantaneet Kontulan ulkopuolelle laatutekijöitä lähinnä Myllypuron aseman seudulle, jossa asema liikuntamahdollisuuksineen ja uusine ostoskeskusalueineen sekä terveysasemineen koetaan pelkästään positiivisena.

Kontulalaisten paikantamat parannusehdotukset

Kontulalaiset paikansivat Aalto-yliopiston tutkimuksessa parannusehdotuksia yhteensä 247 kappaletta. Parannusehdotukset koostuvat kuudesta luokasta: säilytettävä kohde, kohennettava paikka, poistettava kohde, uusi rakennus, kohennettava alue ja uusi reitti.

Kontulassa parannusehdotuksia keräsivät eniten Kontulan ostoskeskuksen alue, Kivikon
ulkoilualueet ja muut pienemmät puistoalueet, jonkin verran parannusehdotuksia on sijoitettu
myös asuinalueille. Kohennettavien alueiden maininnat keskittyvät ostoskeskukselle, joista keskeinen oli toive uusista rakennuksista. Asukkaiden kokemukset Kontulasta kertovat yhdyskuntarakenteesta, jossa ostarin alue näyttäytyy ainoana selkeänä aluekeskuksena. Kielteistä ja kehittämisen arvoista keskustaa ympäröivät siis Kontulan varsinainen sydän eli ostari, jota ympäröi myönteisinä koetut asuin -ja viheralueet.

Erityisesti ostari nähdään kohennettavana paikkana, joka kuitenkin tulee asukkaiden mielestä säilyttää. Sen poistamista ei oikeastaan kukaan vastaajista ehdottanut. Sen sijaan joitain asuintaloja ehdotettiin poistettaviksi. Kuitenkin säilytettäviä kohteita löytyy asukkaiden mielestä Kontulasta enemmän. Nämä kohteet korostuvat erityisesti puistoalueilla, mutta myös asuinkortteleiden pihoilla.

Yleisesti toivottiin olutravintoloiden poistamista ja lisäksi ehdotettiin myös kohtaamispaikkojen, kuten kirjaston ja nuorisotalon, kohentamista ja uusien liikkeiden tai ravintoloiden perustamista. Metroyhteyden olemassaoloa taas kiiteltiin, mutta metroaseman viihtyvyyteen ei oltu tyytyväisiä.

”Kontulan ostoskeskus kaipaa kohennusta. Keskiolut ravintolat pois ja tilalle jotain mukavia liikkeitä ja "ruokapaikkoja.”
”Kontulan ostari on sinänsä hyvin monipuolinen ja ehdottomasti säilyttämisen arvoinen. Toivon, että alue kuitenkin saataisiin siistimmäksi ja viihtyisämmäksi. (Huom! en enää jaksa paasata niistä ikuisista pultsareista ym. asosiaalisesta porukasta!)”
”Kulttuuriasiainkeskus (toimintaa aikuisille, lapsille, nuorille), harrastuksia (kuvataide, musiikki...),
pelejä, teatteri, elokuvia...”

Omat tuntemukseni Kontulan alueesta osuvat yksiin alueesta tehdyn tutkimuksen kanssa ja tutkimuksen tulokset vastaavat niitä ajatuksia, mistä olen keskustellut muiden täällä asuvien kanssa.

Olen valinnut tämän paikan asuinalueekseni ja koen myös vahvasti olevani yksi sen asukkaista. Leena Sharman kirjaan otettu sitaatti ”en halua tyttäreni hengaavan täällä ostarilla” liittyi toimittajan kanssa käytyyn keskusteluun, jossa kerroin tuntemuksiani siitä, kuinka mielestäni Kontula on jäänyt Helsingissä rakenteellisen kehittämisen osalta seinäkukkasen asemaan ja näin ei saisi olla. Yksittäisestä kommentista on turha yrittää vääntää jotain muuta, vaikka mieli jollakin näyttäisi olevan, sillä tiedän mitä tunnen ja mitä teen.

Jatkan edelleen työtäni kansalaisaktivistina Kontulan alueen, yhteisen kotiseutumme toimintaedellytysten kohentamiseksi ja kutsun mukaan myös muita asuinalueemme tulevaisuudesta kiinnostuneita. Parhaiten asukasvaikuttamiseen pääset esimerkiksi mukaan osallistumalla Vetoa ja Voimaa Mellunkylään demokratiahankkeen asukastilaisuuksiin Kontutalolla. Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta alueportaalista.

Hyvää kevättä kaikille ja lämpimästi onnea 50-vuotiaalle Kontulalle ♥. Torilla tavataan!

Jaana Vesterinen-Prähky
Kontulan Perussuomalaiset ry
puheenjohtaja
Köyhä kapitalisti Kirjoitettu 17.3.2014 11:22

Nimimerkki "Stadilaiselle": ehkä ongelmaa kannattaisi ratkoa järjenkäytön kautta eikä perustuslain.

Luulisi, että jos ostarilla on joku teoreettinen optimimäärä ruokapaikkoja, esim. 10, niin kaikki sen jälkeen perustetut ruokapaikat vievät bisnestä noilta aiemmin perustetuilta ruokapaikoilta. Sama tietty kaljapaikkojenkin kanssa. Jopa kontulalaisten kaljanjuontimäärässä on joku teoreettinen yläraja.

Tästä syystä luulisi että on kaikkien ostarin yrittäjien etu, että joku/kaikki yhdessä koordinoivat mitä liikkeitä tuohon ostarille avataan ja toisaalta miten viihtyisä tuon ostarin alue on kokonaisuudessaan satunnaiselle kävijälle.


Ostari ei ole lasten leikkipaikka Kirjoitettu 16.3.2014 17:58

Jo vuosikymmeniä alueella asuneena totean todellakin, että Kontulan ostari ei ole mikään lasten leikkipaikka. Ostarilla on:

- jatkuvasti humalaisia ihmisiä ja osa käyttäytyy agressiivisesti, tämä on syy miksi kaljakuppiloista halutaan eroon
- tapahtunut useita puukotuksia
- tapahtunut vartijoiden pahoinpitelyjä
- kännikala sylkenyt lastenvaunujamme jne.

Tästä näkökulmasta ostari ei todellakaan ole lapsiturvallinen paikka ja aikuinen, joka tämän ymmärtää on vain ja ainoastaan vastuullinen ihminen.

Itselläni on 7 ja 10-vuotaat lapset ja heillä on täyskielto mennä ostarille ilman aikuisia. Itse käymme myös ostarilla harvemmin kuin 20 vuotta sitten ja se johtuu juuri siitä minkälaiseksi se on tarjonnaltaa muuttunut. Kaljakuppiloita joka kulmassa ja eri asteen kännissä ihmisiä tupakoimassa kuppiloiden ulkopuolella ...

Ilmeisesti nimim. Stadilainen on keskustasta tai sitten kuppiloiden omistaja kun niin haluaa puolustaa tätä elämäntyyliä ... meille tavallisille asukkaille tämä on kuitenkin asuinaluettamme, jonka emme halua näyttäytyvän kenellekään juoppolana!

Hakkaraisen kikkeli ei ollutkaan selfie Kirjoitettu 13.3.2014 21:54

Mitä te persut touhuatte? Kuvaatte osianne? Hakkaraisen kikkelikuva ei ollutkaan selfie, vaan "Kaveri otti kuvan ja laittoi sen ilman hänen tietämystään tai lupaansa." Sanoo toinen kaveri iltapäivälehdessä. Mitä te persut oikeen puuhaatte?

Stadilaiselle Kirjoitettu 12.3.2014 07:26

Ostarilta löytyvät pankit, pesula ja kahvilakonditoria. Onkohan stadilainen erehtynyt ostarista? Parannettavaa ostarilla toki on, mutta Kontulan ostarilla on kymmeniä liiketilojen omistajia, jotka Suomen perustuslain mukaan voivat tehdä liiketiloillaan mitä haluavat. Ihmeellistä on myös tuo Kontulan perussuomalaisten puheenjohtajan Jaana Vesterinen-Prähkyn kommentti ”En halua, että tyttäreni hengaa täällä ostarilla kesäisin yhtään. Itsekään en käy edes kaupassa, jos ei ole pakko. Mutta on tärkeää, että me ollaan täällä puolueena läsnä.” Onkohan persuilla joku Mellunkylä-kampanja meneillään alueen leimaamiseksi, eihän siitä ole pitkä aika kun toinen persu nimeltään Packalen nimesi Vesalan nolla-alueeksi...

Stadilainen Kirjoitettu 11.3.2014 22:12

Minkä takia joillekin tälle palstalle kirjoittavien on niin vaikea myöntää Kontulan ostarin ongelmia? Palveluiden rakenne nyt vain on kertakaikkiaan vääristynyt ankeiden kaljakuppiloiden ylitarjonnan takia. Kaipaan muun muassa kunnon pesulaa, pankkia ja viihtyisää kahvilaa. Rapistuva betoni, roskat ja tupakantumpit, huojuvat kännikalat, metron sisääntulon tukkivat syljeskelevät nuoret eivät todellakaan viesti viihtyisästä kaupunginosasta, jossa on hyvä asua. Ne kertovat karua kieltä alueen ongelmista ja osattomuudesta sekä asukkaiden ja kaupungin piittaamattomuudesta yhteisen ympäristön suhteen. Hyvä elämä ei näy yhteisellä alueella vaan sulkeutuu seinien sisään.

Jos ostarin siisteydelle ei pystytä/haluta tehdä nyt jotain, kohta se on lopullisesti myöhäistä ja rappio etenee vääjäämättömästi. Mitä siivottomampi ympäristö on, sitä vähemmän siitä kukaan enää välittää ja alue leimautuu entistä pahemmin.

Hyssyttely ja ongelmien kieltäminen ei auta. Miksi kontulalaisten tarvitsisi tyytyä vähempään kuin muiden helsinkiläisten? Ei tarvitse. Tarttukaa toimeen ja vaatikaa muutosta.

Että tällainen kommentti SKssa Kirjoitettu 10.3.2014 12:24

Lainaus: Kontulan perussuomalaisten puheenjohtaja Jaana Vesterinen-Prähky pudistelee päätään. Hänellä ei ole kovin paljon hyvää sanottavaa ympäristöstään. ”En halua, että tyttäreni hengaa täällä ostarilla kesäisin yhtään. Itsekään en käy edes kaupassa, jos ei ole pakko. Mutta on tärkeää, että me ollaan täällä puolueena läsnä.” Lainauksen loppu. Että sillä tavoin? Äänet kelpaa, mutta ihmisiä ei kunnioiteta?

Pankit ja posti on vieläkin Kirjoitettu 27.2.2014 23:17

OP ja Nordea

Kehitys kehittyy Kirjoitettu 27.2.2014 09:44

Tätä ketjua alusta lukemalla huomaa aika selkeästi ostarin muutoksen parina viime vuonna. Pois on kaikki pankkipalvelut, paitsi asunnonvälitys. Pois on lukuinen määrä erikoisliikkeitä. Kela taisi häipyä jo jokunen vuosi sitten. Mitä on tilalla? Niiden 14 ruokapaikan tilalla on nyt yli 20 ruokapaikkaa/kaljapaikkaa ja lisää tuntuu tulevan. Kuulemani huhun mukaan kukaan ei koordinoi mitä liikkeitä tuolle ostarille avataan.

Tätä vauhtia muutaman vuoden päästä ei ole mitään syytä käydä kontulan ostarilla, paitsi ravintolat, parturi ja ruokaostokset. No ehkä se riittää yrittäjille.

Anne vdesta 65 Kirjoitettu 25.12.2013 21:30

Kontula on hyvä paikka asua! Muutin tänne takaisin poikani ollessa esikouluikäinen ja nyt poika täyttää 17. Asuinalue on rauhallinen, jos ei ole asiaa ostarille klo 23 jälkeen. Ostarin palvelut ovat kattavat, mitä nyt tietotekniikan ja vaatteet joutuu hakemaan muualta. Valitettavasti lopettaneen kukkakaupan tilallekin on tullut taas uusi kuppila, ihan kuin niitä ei olisi jo tarpeeksi. Koska meillä on jo hyvä divari, seuraksi kaivattaisiin myös kunnon vanhojen vaatteiden myymälää, vaikkapa vastapainoksi UFF:n myymälälle. Muutoinkin toiveita erilaisten pienmyymälöiden alueelle syntymiselle varmaankin olisi, mutta tunnustamme toki kannattavuuden ongelmat. Kokonaisuudessaan Kontula on paikka, josta on helppo pitää ja jossa voi viihtyä, ellei ole liian kranttu tai muutoin ahdasmielinen. Asuinkortteleilla on usein aktiivista asukastoimintaa, jota muuallakin voitaisiin hyödyntää.

GonDuLA Kirjoitettu 2.12.2013 03:26

Mun mielestä ostarin profiili on riittävä, vaikka uudistukset ovat ihan fine. Sehän on pian aika retromeininkiä rakennuskannaltaan

Kontulalainen vuodesta 2005 Kirjoitettu 24.8.2013 10:54

Kontulan palvelut pysyvät monipuolisina, kun myös oikeasti KÄYTÄMME niitä, emmekä metroile Itiksestä samoja palveluja hakemaan!

Pörri Kirjoitettu 31.7.2013 09:33

Tietääks kukaa et kuka on blondi muija siinä maikkarin tsätis eli siis onks se kondekast?? Tiedän yhen Nannan ja on kondekast

KO:n liikevaihto jonkin verran alle 100 000 000 / vuosi Kirjoitettu 29.7.2013 01:50

Palveluita on erittäin paljon ja monipuolisesti, jopa niitä julkisiakin. Hyviä ruokaravintoloitakin löytyy, mikä tuntuu olevan perin harvinaista Itä-Helsingissä Itäkeskusta lukuunottamatta. Vilkas kaupunki ja korttelikaupat eivät oikein synny luonnollisesti lähiöön ja tilassa rakennusten välillä on paljon hyvää.

Päättäjät rohkenetteko vastata Kirjoitettu 12.1.2013 13:00

Olisi hienoa, jos joku kaupungin päättäjistä rohkenisi kertoa millaiseksi lähiöksi Kontulan halutaan muodostuvan. Nyt sketsien pilkankohteena on Kontula, IS:n toosa teeveen sossuäidit ja kuulema Putouksessa vitsaillaan myös Kontulasta. Onko kaupungilla aikomusta tehdä jotakin Kontulan lähiön profiilin nostamiseksi vai onko tarkoitus säilyttää se "sketsiohjelmien" esimerkkinä kamalasta paikasta, jossa asuu puukonheiluttajia, narkkareita ja sossun asiakkaita. Tämän lisäksi alueella asuvat nuoret leimautuvat. Käsittääkseni suurin osa kontulalaisista on kunnollisia yhteiskunnan kansalaisia, jotka leimautuvat ostoskeskuksessa aikaansa viettävien kustannuksella. Ostoskeskus voisi tarjota paljon kattavamman palvelun suurelle asiakaskunnalle, jos siellä muutettaisiin yritysrakennetta perheystävällisemmäksi. Toisena vaihtoehtona olisi Myllypuron malli. Itikseen on niin lyhyt matka metrolla, että sieltä kyllä löytyy sitten se mitä Kontulan ostarilta ei saa.

Jylppy Jakkarista Kirjoitettu 3.12.2012 12:01

Tultiin Peran kanssa jakkarista tsiigaan kondekan joulupeijaiset. Oli kun täräytys. Tsekattiin vielä ravitsemusliikkeet läpi, oli tosi hauskaa ja tavattiin mimmejä. Kontulan tontuille kiitos. Tänne tullaan toistekin joraamaan. Eka ilta päättyi komeettaan ja toinen johonkin muualle.

Sepi Kirjoitettu 3.12.2012 05:22

Mukava avaus Kontulassa ja mistään muualta ei tällaisissa kauppakeskuksen joulukekkereissä saa ilmaiseksi samalla keikalla puuroa, kahvia ja glögiä!

Jarkko Mellunmäestä Kirjoitettu 2.12.2012 21:28

Nyt oli Joulun avaus, ei Joulun Avaus. Siis uutisessa. Tapahtumassa Eero Heinäluoma (kuvassa) tervehti Kontulalaisia. Missä Jallu luuraa? Kuka kuvassa on Heinäluoma? Yhtä kaikki, käytiin vaimon kanssa puurolla, se oli hyvää.

Toljander Kirjoitettu 25.11.2012 20:12

Joulun avaus on sanaliitto. Ja joulunavaus on yhdyssana, kuten Keke sanoi. Kirjoittaisin sen sanaliittona ja pienellä. Tämähän on yleissana, ei yksilöivä nimi. Joulun avauksia on monissa paikoissa.

Jussipussi Kirjoitettu 25.11.2012 20:06

Oi, sanaliitto vai yhdyssana, kyselee Keke. Tai ei kysele, ottaa kantaa. Onhan niin, että ilmaisuissa, joiden alkuosa on genetiivissä oleva substantiivi, esiintyy rajatapauksia. Ne voidaan usein käsittää sekä sanaliitoiksi että yhdyssanoiksi. Tai, mitä ajattelette: pyykin pesu /pyykinpesu, talon mies/talonmies, iso lokki/isolokki .. no, lokin tapauksessa ei olekaan enää vivahde-ero, koska isolokki on oma lajinsa (Larus hyperboreus). Mutta mikä on tässä Keken esiin nostamassa tapauksessa järjen vastainen (järjenvastainen)? Vai onko tämän kaltainen (tämänkaltainen) ero jo makuasia?

Keke Kirjoitettu 25.11.2012 16:10

Joulunavaus on yhdyssana.

Paljon mahtuu Kirjoitettu 23.11.2012 09:55

Kontulassa on paljon hyviä liikkeitä: idän paras kiinalainen ja pari muuta hyvää ruokapaikkaa, huokeita ja monipuolisia päivittäistavaraliikkeitä, apteekkeja, suutari, pyöräkorjaamo, urheiluhalli, idän paras divari jne.

Ennen Kontulassa oli myös vaate- ja kenkäkauppoja, mutta nyt niiden tilalle on tullut räkälöitä, joiden asiakkaat notkuvat kävelyväylien tukkona aamusta iltaan röökillä ja tappelemassa. Muutama anniskeluluvan peruutus ja tilalle lisää edullisia ja erilaisia liikkeitä ja kahviloita, niin Kontulan ostarin tarjonta muuttuu parempaan suuntaan, suurempaa väestöryhmää palvelevaksi.

Herbert W. Kirjoitettu 17.11.2012 11:55

Mistä te oikein puhutte? Siitäkö, että laitapuolen kulkijat pitäisi lähettää Kontulan ostarista Siperiaan kaivamaan ojia soihin.

Minusta tuo homma on jo loppunut aikoja sitten. Sodan aikana venäläiset vangit kaivoivat Kivikossa turvetta Sasekan tarpeeseen. Sen jälkeen sellaisesta vapaudenriistosta en ole kuullut puhuttavan.

Esittäkää järkeenkäypiä ehdotuksia, jotta voisin suhtautua teihin vakavasti!

Kivikon lissu Kirjoitettu 16.11.2012 22:18

Myllikkäläinen, viihdyt varmaan siistissä ympäristössä? Ne teidän hörhöt tuli tänne meijän ostarille.

Myllikkäläinen Kirjoitettu 15.11.2012 21:21

Ei ole Myllypuron ostarilla yhtä suurta valikoimaa liikkeitä, mutta eipä oo kapakoitakaan kuin yksi ja se pitää ostarin aika siistinä ja turvallisena, kun ei pyöri juopot jaloissa..

Mikä ettei mahtuis? Kirjoitettu 15.11.2012 21:19

Onhan Kontulassa kapakoita, pubeja ja ravintoloita; Aapeli, Wenla + Comet, Mopobaari, London, Merkkari (vai mikä se nykyään onkaan), Paris, 94, Himabaari, Helmi ja kiinalainen ruokapaikka.. Pari muutakin on, joista en tiedä, kun en ole viime aikoina vieraillut, mutta kevyeen mahtuu se 14 ja kävijöitä riittää joka lähtöön.. Ja se kiinalainen on muuten hyvä ruokapaikka, siellä ei notku kukaan oluttuopin kanssa..

Jiri Kirjoitettu 6.11.2012 13:34

Oikeesti? 14 ravintolaa? Hajosin kuin luin. Eikä voi olla. Mihin ne muka mahtuisi? On toki helmigrilli, sitten se räkälä siinä antikvariaatin vieressä, niitä vastapäätä jokin etninen.. ainiin ja sen vieressä joku toinen.. ja tosiaan, ylhäällä Aapeli tai vastaava. Ja joo, ylhäällä on tietty se disco. Jonka alapuolelle... ei helvetti. Eihän siellä muuta olekaan! En ollut tullut ajatelleeksi, kun en itse näitä käytä.

Jarkko V. Kirjoitettu 6.11.2012 13:00

Kontulan ostarilla on kävijöitä arkisin n. 30 000. Sieltä löytyy palveluista mm. terkkari, kirjasto, nuorisotalo, Kontupiste, Lähiöasema, Kontulan uimahalli, asukastila Wanha Posti, FC Konnun katutoimisto, skeittihalli, Symppis, metroasema. Muutaman kymmenen metrin säteellä on kolme suurta, hyvin varustettua päivittäistavarakauppaa, Pankkiasioita voi hoitaa Nordean ja Osuuspankin konttoreissa. Erilaisia edullisia kodintarvikkeita tarjoavat mm. Kiva kauppa, Saiturinpörssi ja Tiimari. Ostarilla toimii kaksi apteekkia: Kontulan Apteekki ja Kontulankaaren apteekki. Myös optikkoliikkeitä on kaksi: Instrumentarium ja Specsavers. Videoita voi vuokrata Makuunista. Erikoiskauppoja/palveluja löytyy katutasolla moneen lähtöön: Posti, Alko, Kiinteistömaailma, Kontulan Kello, Kello-Aitta, Kontulan Kukka, Kukkakauppa Unikko, SOL-Pesulapalvelut, Discoland, Kontulan Antikvariaatti, Kontulan Suutari ja autokoulu Start. Kampaamo/parturiliikkeitä on seitsemän. Leipomo/kahviloita on kaksi. Kontulan ostarilla tarjoavat palvelujaanmyös Metrokappeli, Kontulan Huolto Oy, asianajotoimisto Pekka Tiusanen, Fysio-Kontu, Suomen Lehtiapaja Oy, Beki Oy, Kontulan Huolto Oy, Koulutusfirma Raine Manninen Oy ja hammaslääkäripalvelua. R-kioskeja on peräti kolme. Ravintoloita/ruokapaikkoja on kymmenkunta. Pubeja kymmenkunta.

Hei hyvät ihmiset! Eiks ole aika hyvä tarjonta. Löytyykö tällaista esim. hiljaiselta uudelta Myllypuron ostarilta, jossa osa yrittäjistä on tuskaantunut vähäiseen asiakaskuntaan? Kaikki on suhteellista. Parannettavaa toki on, mutta nykyisellään Kontulan ostari on suurimmalle osalle asukkaista ja asiakkaista harvinainen liikeiden ja palvelujen keskittymä, jossa kaikki on lähellä. Ja viitaten Seppo Kontulasta kirjoitukseen, jos joku ajaa ostarin alasajoa, niin minne ja kuinka pitkäksi aikaa katoavat nykyiset palvelut ja kuinka monelta menee työpaikka alta? Miettikää sitä, hyvät ihmiset!

Niinpä siis jatketaan kuin ennenkin Kirjoitettu 6.11.2012 08:12

Käsitin kyseisen ostariongelman niin, että siellä palveluja tarjotaan tietylle kohderyhmälle. Jos ostarilla on 14 ravintolaa plus Alko ja 3 ruokakauppaa, niin se kyllä melko kattavasti kuvaa mille kohderyhmälle.Nuoret siis "sopeutetaan" ostarin olosuhteisiin. Pitäähän kaupungissa yksi kunnon rähinälähiö olla.Kaksinaismoraali kukoistaa.

Seppo Kontulasta Kirjoitettu 5.11.2012 20:13

Ihmiset, jotka haluaa ostarin matalaksi, ei tajua että palvelut loppuu pitkäksi aikaa asukkailta ja sadoilta ostarilla duunissa olevilta ihmisiltä katoaa työpaikka. Eli on aika edesvastuutonta ja tyhmää heittää ajattelemattomia ajatuksia.

Herbert W. Kirjoitettu 5.11.2012 16:51

Luin tällä keskustelupalstalla mielipiteen Kontulan ostarista, mutta sitten se hävisi palstalta. Olisikohan ns. hallinnollinen resurssi puuttunut asiaan. Ei se mitään! Kontulan ostarista tulee keskustella jos on aihetta, hallinnollisista resursseista riippumatta.

Toki kirjoitus oli osoitettu Helsingin päättäjille, mihin joukkoon minä en kuulu. Kuulun niihin tuhansiin mellunkyläläisiin, jotka päivittäin vierailevat Kontulan ostoskeskuksen tavallisia kuluttajia palvelevissa yrityksissä ja palvelupisteissä: päivittäistavarakaupat, apteekit, kirjasto, terveysasema, uimahalli, posti, ravintolat ja kahvilat, parturit, kioskit, metroasema jne. Tämän kokemuksen perusteella en voi nähdä Kontulan ostaria ongelmapesänä.

Kontulan ostoskeskus, kuten muutkin ns. betonilähiöiden ostoskeskukset, ovat mieltymyksistä huolimatta muutosten edessä. Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston kaavoituskatsauksesta 2012 löydän lukuisia kohteita, jotka vaikuttanevat ostarimme tulevaisuuteen. On Itäkeskuksen uusi kauppasilta, Kontulan keskuksen suunnittelu, Mellunmäen Naulakalliontien, Hautakivenkujan ja Vaarnatien sekä Kontulan Kotikonnuntien alueen täydennysrakentamisen suunnitelmat, Kehä I:n ja Kivikontien liittymäalue sekä Lahdenväylää ylittävä Tattarisilta.

Yllä olevat kohdat kertovat minulle, että Kontulan ja Mellunkylän autoilevien kuluttajien mahdollisuudet hankkia päivittäistavaroitaan ja -palvelujaan kivenheiton päästä sijaitsevista laajemman tavaravalikoiman hypermarketeista parantuvat huomattavasti.

Kohdat kertovat myös, että Mellunkylän ostovoima tulee tulevaisuudessakin olemaan sangen riittävä, vaikkakin väestönkasvu on maltillinen. Kaupungin Tietokeskuksen arvion mukaan Mellunkylän väestön määrä on nyt noin 36.000, mutta vuonna 2016 noin 40.000. Sen sijaan ikäihmisten määrä kasvaa niin Mellunkylässä kuin koko kaupungissa, mutta suurimmat ryhmät ovat edelleen aktiiviväestöön kuuluvat ryhmät.

Sinänsä tämä kehitys on jo pitkään ollut havaittavissa. Betonilähiöitä ympäröivät metsien ja liikenneväylien muodostamat muurit murenevat ja tuleekin määrätietoisesti murentaa. Emme tarvitse enää asumalähiöitä jotka ovat tyhjiä päiväsaikaan, turvattomia iltaisin ja öisin täynnä nukkujia. On aika antaa vilkkaille korttelikaupungeille kivijalkakauppoineen uusi mahdollisuus. Juottoloista en ole niin varma.

Asuinympäristössä ja kaupanteossa ei ole pelkästään kyse ostovoimasta, vaan myös tarjonnasta. Eli kauppiaiden konseptit näyttelevät keskeistä roolia.

Yllä mainitussa kaavoituskatsauksessa halutaan nimenomaan säilyttää nykyinen ostari. Tämän takia en usko, että Kontulan ostarin profiilia nostetaan panemalla vanha maan tasalle. Siihen tarvitaan muutakin. Siihen tarvitaan sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin.
Nimimerkki:  
Viesti:  
       KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi