Kontulan kirjastossa keskiviikkona 12.10. JAMIT-kokoontumisen isäntänä Kari PeitsamoKontulan kirjastossa 12.10. klo 18 JAMIT – Julkisesti Avoimet Mieslukijat.
Isäntänä: Kari Peitsamo
Mukana myös OK - OlutKulttuuriKlubi: Olutmatkailu, olutklinikka, olutvisailu

Taustaa

Lukutoukka, kirjaurpo, mammanpoika, vissysukkapoika. Nämä herjaavat nimitykset ovat arkipäivää merkittävälle osalle Suomen kansaa. Nimittäin miehille, jotka lukevat kirjoja. Kiusaamisen pelossa monet miehet eivät saata uskaltaa avata kirjaa julkisesti saatikka myöntää olevansa mieslukija. Tälle oli tehtävä jotain.

Joukko huolestuneita julkkismiehiä astuu rohkeasti valokeilaan ja tunnustaa avoimesti olevansa mieslukijoita. Ajaakseen asiaansa he perustivat yhteisön nimeltä JAMIT – Julkisesti Avoimet Mieslukijat.

Yhteisö aikoo poistaa ennakkoluuloja mieslukemista kohtaan sekä varmistaa jokaisen miehen oikeuden avata kirja pelotta, milloin ja missä tahansa. Lisäksi JAMIT haluaa kumota lukemiseen liitettyjä myyttejä ja uskomuksia, kuten sen, että lukemisesta voi sokaistua jos lukee liikaa hämärässä. ”Paskanmarjat”, yhteisö korostaa.

”On hyvä, että miehillä on toisia miehiä, jotka kannustavat lukemaan, siksi haluan olla mukana kannustamassa miehiä ja poikia lukemaan kirjoja”, kertoo JAMIT-aktivisti M.A Numminen.

Yhteisö kokoontuu syksyn aikana kirjaston KirjaBaareissa ja toivottaa kaikki miehet (ja miksei myös samanhenkiset naisetkin) tervetulleiksi hengailemaan sekä keskustelemaan kirjoista, musiikista, oluesta, mieslukijana olemisesta nykypäivän Suomessa ja sen sellaisista asioista.

Jameja sponsoroi Helsingin kaupunginkirjasto, joka antaa tilansa yhdistyksen käyttöön. ”Monille miehille voi lukeminen olla sosiaalisesti tiukka paikka. Mutta meille voi tulla kokeilemaan ilmaiseksi eikä kukaan varmasti vit…hattuile”, lupaa Anu Lång Helsingin kaupunginkirjastosta.

Talkoisiin pyydettiin mukaan myös mainostoimisto Punkhelsinki, jonka kättenjälki näkyy kampanjassa. ”Me olemme aina valmiita laittamaan kroppaa likoon, kun suomalainen mies on ahdingossa”, kertoo Punkhelsingin luova johtaja Janttu Rosvall.

JAMIT-kokoontumisissa on aina mukana joku miesjulkkisjäsen, joka isännöi iltaa. Lisäksi tiettyinä iltoina mukana on OK-OlutKulttuuriKlubi, joka tarjoaa paikallaolijoille oluttietoutta ja olutvisailua.
KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi