Galleria Kontupisteessä "Helsinki 1908 ja nyt - Aikamatkalla I. K. Inhan valokuviin"

 
 
Onko Helsinki muuttunut sadassa vuodessa? Miltä I.K.Inhan 100 vuotta sitten kuvaamat paikat näyttävät nyt?
 
”Vanhat valokuvat loivat arkisen, mutta mukavan ja rauhallisen vaikutelman kaupunkimaisemasta. Tuli heti halu lähteä käveleksimään ympäri Helsinkiä ja katselemaan arkkitehtuuria ja maisemaa. Oman teokseni tein kuvankäsittelyohjelmalla. Teoksessani uusi ja vanha yhdistyy toisiinsa värien keinoin ja henkilöiden vaatetusta nykyaikaistamalla. Haluan teoksellani ilmaista jotain surrealistista, ehkä jopa luonnotonta, aikojen yhdistymistä.” (Lauri Seppänen, Helsingin yhteislyseon lukio, 1 vuosikurssi)
 
Helsinki kasvoi ja komistui 1900-luvun alussa nopeasti. Matkailijoille kaupunki oli vielä melko tuntematon. Niinpä valokuvaaja I.K. Inhalta tilattiin valokuvia ensimmäiseen suomalaiseen matkaoppaaseen, joka esittelisi nopeasti kasvavaa ja komistuvaa Helsinkiä. Varhaisina aamuina ja valoisina iltoina Inha kuvasi kesäisen kaupungin historiallista keskustaa, komeita uusia rakennuksia, rantoja ja puistoja.
 
Runsaat 100 vuotta myöhemmin, keväällä 2015, Kontulassa sijaitsevan Helsingin yhteislyseon lukion opiskelijat lähtivät kulkemaan ja kuvaamaan Inhan reittejä Helsingin ydinkeskustaan, Katajanokalle, Eiraan ja Ullanlinnaan ja tekivät niistä omia tulkintoja. Aikamatkalla I.K.Inhan kuviin -näyttelyssä on esillä video-, valokuva-, kuvankäsittely- ja kollaasitekniikalla tehtyjä tutkimusretkiä historiaan - kahdensuuntaisia aikamatkoja nykyisyydestä menneisyyteen ja takaisin. Näyttelyn kirjallinen aineisto on tuotettu tyylilajeja vaihdellen. Osa teksteistä on vuoropuhelun muotoisia keskusteluja, kuvitteellisen vuonna 1908 eläneen henkilön kanssa ja osa tiedon ja havainnon pohjalta laadittuja lyhytesseitä.
 
”Pahoitteluni hyvä ystävä. Tarkoitukseni ei ollut teitä loukata vaan aivan puhdasta uteliaisuuttani tätä kysyin. Kuvassa oli näet tuntemani kirkon portaat ja katu jolla hyvin usein kuljen ja tämä herätti huomioni. Kuvaa kääntäessäni näin teidän osoitteenne ja siksi rohkaistuin tästä kysyä. Haluaisin vielä palauttaa teille mainitsemani kuvan ja siksi lähetän sen teille. Lisään vielä kuvan tästä paikasta minun ajaltani. Syvimmät pahoitteluni häiritsemisestänne.” J.L. Gråsten / 1908 (kuvitteellinen henkilö)
 
"HÄ?? Ai vieläkö sä tänne kirjotat. Se kuva o tuomiokirko portaist ja se oli mu kortti tolle mun frendille tuol tukholmas. Mä näköjää pudotin se tai jotai. Eksä postikorttia tunne kun näät sellase tai jotai. Jos kuvat kiinnostaa mee netist kattoo äläkä häiritse." T.T. / 2015 (kuvitteellinen henkilö)
 
Näyttely on osa I.K.Inhan 150–vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Valokuvataiteen museo on julkaissut I.K.Inhan Helsinki-kuvia Flickr-kuvapalvelussa, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä ilman tekijänoikeusrajoituksia. 
 
Näyttely esillä: Galleria Kontupiste 13.5. — 5.9.2015 Kontupiste, Kontulatalo (Kontulan ostari, Keinulaudankuja 4) | www.kontu.la
 
Näyttely avoinna ti–pe klo 9–18, la klo 12–17, ma suljettu. Vapaa pääsy.
 
Tapahtuma facebookissa: 
https://www.facebook.com/events/910379299025530KontUn legendaarinen ottelu vuonna 1986


Aikaisemmat videot

Ajankohtaista

Tapahtumat

Hel.fi

Helsinginuutiset.fi